06.09.2018
Nieuws

Het Space Waste Lab​ wil ruimteafval gaan vangen

By: Redactie Dutchcowboys

BlogNieuws

Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. En dat is allemaal space waste; delen van afgebroken raketten en satellieten. Dit afval kan door botsingen met de vele satellieten nog meer ruimteafval veroorzaken en zelfs onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet echter hoe ze dit probleem moeten oplossen.

Space Waste Lab

Daarom presenteert de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde op vrijdag 5 oktober samen met zijn team van experts de wereldpremière van het Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF).

Deze live performance visualiseert real-time, met lange verticale lijnen van licht, 1% space waste dat zich bevindt tussen 200 en 20.000 kilometer. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de aarde met ruimteafval verbonden. De licht performance is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis bij KAF te bezichtigen.

ESA en NASA

Space Waste Lab is een living lab dat ondersteund wordt door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. Het is de eerste fase van een langdurig project Space Waste en laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval, niet alleen als een bedreiging maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit.

Het living lab bestaat onder andere uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren.

Duurzame producten

De tweede fase is een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken. Daan Roosegaarde: “We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee? Space Waste is de smog van ons universum.”

Naast Space Waste Lab, zal een speciaal onderwijs-, film-, praat- en expo-programma getiteld “Space @ KAF” de ruimere context van Space beslaan.

Share this post