Het stinkend rijke ongeleide projectiel, aka Elon Musk, is de afgelopen dagen weer flink op dreef. Hoewel hij eerder vandaag nog tweette dat de Optimus huishoudrobot mogelijk eind september al ‘in levenden lijve’ te zien zal zijn op de tweede AI-Day van het bedrijf, is Musk ook op oorlogspad binnen de gelederen van het bedrijf.
Reuters heeft een interne email onder ogen gekregen waarin Musk stelt dat hij van plan is om 10 procent van het personeel te ontslaan. De reden? Elon heeft een slecht voorgevoel over de staat van de economie. Ofwel, hij verwacht dat de wereld de komende jaren een economische crisis te wachten staat.
Op dit moment heeft Tesla zo’n 100.000 mensen in dienst. Dit zou dus betekenen dat het bedrijf de komende periode van zo’n 10.000 mensen afscheid gaat nemen. Daarnaast wordt ook een personeelsstop ingesteld. Hoe lang die gaat duren is niet bekend. In dezelfde mail stelt Musk ook dat hij nog steeds inzet op de verdere uitbreiding van Tesla, onder andere door acquisities. Zijn meest recente aankoop, Twitter, staat intussen al een tijdje in de koelkast vanwege onenigheid over de cijfers.
Een deel van de ontslagen die Musk in het vooruitzicht stelt zullen dat volgens de miljardair mogelijk aan zichzelf te wijten hebben. Hoe? Nou, Musk wil dat iedereen vanaf nu weer gewoon op kantoor werkt. Het ‘thuiswerken’ moet verleden tijd worden. Elon gaat zelfs zover door te roepen dat iemand die niet op kantoor werkt in principe ontslag genomen heeft.
“Iedereen die op afstand wil werken, moet minimaal (en dan bedoel ik ook écht minimaal) 40 uur per week op kantoor zijn of Tesla verlaten. Dit is minder dan we van fabrieksarbeiders vragen… Als je niet komt opdagen, gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen”, aldus Musk. Met andere woorden, thuiswerken mag nog steeds, mits je ook 40 uur op kantoor werkt. Niet bepaald een vriendelijk personeelsbeleid.
Maar dat is nog niet alles. Musk eist ook dat medewerkers voortaan op het kantoor werken waar ook hun verantwoordelijkheden liggen. “Bovendien moet het ‘kantoor’ een Tesla-hoofdkantoor zijn, geen afgelegen filiaal dat geen verband houdt met de taken. Bijvoorbeeld, als je verantwoordelijk bent voor het personeelsbeleid van de Fremont-fabriek, dan kan je werkplek niet op een andere locatie liggen.”
Er kunnen, als Elon dat goedkeurt, nog wel uitzonderingen op de ‘kantoorregel’ gemaakt worden. Bijvoorbeeld voor externe partijen die niet naar een Tesla kantoor kunnen komen, of personeelsleden voor wie het onmogelijk is om fysiek op kantoor aanwezig te zijn.