Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
De Panama Papers doen WikiLeaks, de website voor klokkenluiders en een plek waar anonieme documenten kunnen worden gedeeld, verbleken. Geen website waar informatie is gedeeld maar een bestand met 11,5 miljoen documenten, spreadsheets, e-mails en andere bestanden in handen van een Duitse krant de Süddeutsche Zeitung. Inhoud: de financiële werkwijze van de Panamese belastingfirma Mossack Fonseca. Als we het goed begrijpen is het 40 jaar historie over het witwassen van geld en het ontduiken van belasting in zogenaamde belastingparadijzen. Nog pikanter is het dat vrijwel iedereen die niet precies weet hoeveel miljoen hij nu eigenlijk bezit, gebruik heeft gemaakt van de vriendelijke vrienden uit Panama.
De omvang moet enorm zijn, zo groot dat de financiële wereld op zijn grondvesten trilt. Als Netflix en HBO slim zijn beginnen ze vandaag nog met de opnames van de serie met de gelijknamige naam ‘The Panama Papers’. 40 jaar lang geld witwassen via slimme wegen op exotische plaatsen op aarde moet lezen als een spannend boek. De gewraakte belastingexperts uit Panama zeggen van niets te weten, volgens een woordvoerder zijn ze slachtoffer van computercriminaliteit. Letterlijk zegt hij, we zijn gehacked, wat iets zegt hoe de informatie op straat is komen te leggen maar niets zegt over de inhoud.
Een van de medeoprichters geeft zelfs aan dat slechts een deel van de informatie afkomstig is van hun kantoor. Blijkbaar heeft hij even snel die 11,5 miljoen pagina’s kunnen beoordelen om tot deze conclusie te komen. Als het bedrijf inderdaad gehacked is heeft de Süddeutsche Zeitung de informatie op illegale wijze verkregen. Dan is weer de vraag of zij die informatie naar buiten mogen brengen. Klanten van Mossack Fonseca zullen vandaag en de komende tijd minder goed slapen.
Het lijkt er op dat naast ’s lands bekendste bobo’s vooral de sportwereld betrokken is bij wat minder legale geldtransacties. Niet alleen worden topsporters, waaronder bekende voetballers genoemd maar ook de internationale voetbalbond FIFA. Dat laatste zal niemand echt verbazen want al jaren lang rommelt het daar. Omkoopschandalen, televisierechten, je kunt het haast niet bedenken maar alles lijkt te worden aangeraakt.
Waar vroeger de boeken verstopt lagen in kluizen in Fort Knox-achtige panden staat vandaag informatie online. En hoe goed de meest moderne beveiligingssystemen ook zijn, er lijkt altijd een achterdeurtje te zijn. Zelfs de niet te hacken iPhone is door de FBI uiteindelijk gekraakt tot grote ergernis van Apple. De Panama Papers zijn daarom misschien wel een les voor de hele wereld. Data in publieke domeinen is veilig zolang het informatie betreft van geen waarde. Alles daarboven heeft de aandacht die het verdient en zullen hackers laten zien dat (vrijwel) alles is te kraken. Volgens de wet zal het hacken van data altijd illegaal zijn maar hoe zit het als de overheid zelf de opdrachtgever is?
Verder lezen over Wikileaks
Cybercrime27.04.2017
Is het tijd voor een klokkenluider bij WikiLeaks?
Cybercrime21.03.2017
Wikileaks houdt onze veiligheid gegijzeld en niemand doet wat
Cybercrime08.03.2017
Vault 7: hoe bang moeten we zelf zijn voor spionagepraktijken?
Online09.09.2013
Publeaks: anoniem ‘lekken’ naar de Nederlandse pers
Entertainment17.07.2013
Trailer Wikileaks-film online
Online27.04.2013
De e-Luis in de pels van de Macht
Online14.10.2012
Anonymous baalt flink van actie Wikileaks
Cybercrime21.08.2012