Nieuws01.11.2020

Het loont de moeite om de kassabon bij de supermarkt te checken


Heb je wel eens het idee bij de supermarktkassa dat er iets niet klopt aan de prijs die aangeslagen wordt? Grote kans dat je onderbuikgevoel klopt. De Consumentenbond heeft namelijk een steekproef als onderzoek gedaan bij allerlei supermarkten en daaruit blijkt dat er daadwerkelijk vaak een verschil is tussen de prijs op de schapkaart en de prijs die je bij de kassa afrekent.

Laten we beginnen dat dit allemaal niet alleen in het voordeel van de supermarkt uitvalt, maar ook voor de klant. Uit het onderzoek blijkt dat er bij veel producten een verschil is tussen de prijs in de winkel en aan de kassa. In totaal is dit bij 28 supermarkten uitgeprobeerd. Bij drie supermarkten was er geen verschil en bij de 25 andere was er bij minimaal een artikel een afwijking.

Grootste afwijking

Bij de supermarkten werden achten producten gekocht en daarna gekeken of er een verschil was tussen de winkel en de kassa. Gemiddeld week de prijs bij 12,5% van de supermarkten af. Het kan eigenlijk geen toeval meer zijn maar bij Albert Heijn en Jumbo weken de prijzen het meest af. Daar was 22% van de producten verkeerd geprijsd.

Onderzoeker Daan Vermeer roept supermarkten op om actie te ondernemen: “Met de uitgebreide assortimenten in supermarkten is het logisch dat het soms misgaat met prijskaartjes. Maar dat bij Albert Heijn en Jumbo gemiddeld één op de vijf producten een verkeerd prijskaartje heeft, was wel een teleurstelling. Tijdens het boodschappen doen is het immers ondoenlijk om de prijzen van al je producten tot aan de kassa te ont­houden. Je moet erop kunnen vertrouwen dat die gewoon kloppen. Dus supermarkten: ga aan de slag!”

Discounters

Het kost normaal geen moeite om beetje flauw te doen over ‘de Duitsers’, maar uit dit onderzoek blijkt maar weer dat Duitse discounters als Lidl en Aldi de minste fouten maken. Bij Aldi klopt maar 5% van de prijzen niet en bij Lidl is dat 7%. Bij andere bekende ketens loopt het al snel op. Coop: 8%, Spar: 11% en Plus: 15%. Grootste uitschieter was een Jumbo-filiaal waar maar liefst 40% (!!) van de producten verkeerd geprijsd was.

Voordeel

Opvallend is dat bij een groter deel van de producten het voordeel voor de consument was, en een kleiner deel in het nadeel. Maar, het prijsverschil bij was wel groter als dit in het nadeel van de consument was. Volgens de Consumentenbond gaat het met actieproducten het meest fout, daar blijken de kassa’s niet altijd rekening mee te houden. Gelukkig zijn er elektronische schapkaarten waarmee deze problemen te tackelen zijn.

Rammelende Prijzen’ van de Consumentenbond.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model