Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Vandaag wordt stilgestaan bij de slachtoffers en verschirkkingen van de Holocaust. De genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op 27 januari wereldwijd herdacht. Dat gebeurt in Nederland natuurlijk ook op 4 en 5 mei, maar die staan meer in het teken van de bevrijding van ons land. Over de hele wereld vinden speciale herdenkingen plaats, ook de Verenigde Naties besteden veel aandacht aan de Herdenkingsdag voor de Holocaust. Wie het woord ‘Holocaust‘ hoort denkt waarschijnlijk meteen aan concentratiekampen. Dat is niet voor niks, want er zijn miljoenen mensen vermoord in deze kampen.
Auschwitz grootste concentratiekamp
Auschwitz in Polen was het grootste concentratiekamp voor nazi-Duitsland en hier zijn naar schatting minstens 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen. Nog beter gezegd, om het leven gebracht. Als je het kamp niet hebt bezocht kun je je er vast een voorstelling van maken. Ik ben er een paar jaar geleden zelf geweest en vond het nog veel heftiger dan ik had kunnen bedenken. Deze afschuwelijke gebeurtenissen kunnen wat mij betreft niet genoeg aandacht krijgen. Daarom staan wij vandaag dus ook even stil bij deze dag. En mocht je zelf een bezoek willen brengen aan Auschwitz dan kan ik dat alleen maar aanraden. Maar omdat je nu niet naar Polen kunt afreizen moet dat wel digitaal gebeuren.
Auschwitz virtueel bezoeken
Het enorme concentratiekamp kun je tegenwoordig ook virtueel bezoeken. Je kunt binnen en buiten rondkijken met een 360 graden view. Over elke ruimte is daarnaast meer informatie te vinden. En geloof mij, die informatie en beelden zijn indrukwekkend. Zelfs op je scherm. We kennen allemaal de gruwelijke gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden, maar het zien ervan is heftig. Ga er eens voor zitten, bekijk de beelden en lees de bijbehorende uitleg. Op ‘map’ krijg je een plattegrond te zien met alle punten die je virtueel kunt bezoeken.
“Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust”
Op de site van de Verenigde Naties lezen we dat het thema van de herdenking en educatie van de Holocaust in 2021 is “Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust”. Het richt zich op de maatregelen die zijn genomen in de onmiddellijke nasleep van de Holocaust om het proces van herstel en wederopbouw van mensen, gemeenschappen en rechtsstelsels op gang te brengen. Een onderdeel van het proces van wederopbouw was de nauwkeurige registratie van het historische verslag van wat er vóór en tijdens de Holocaust gebeurde. Omdat antisemitisme oplaait is volgens de VN educatie hierover nog belangrijker. Daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten.
Headerfoto: Jean Carlo Emer via Unsplash
Verder lezen over Virtual
Metaverse14.06.2022
Metaverse: Straks heb je een digitale tweeling die als jij denkt
Gadgets12.05.2022
De voordelen en nadelen van augmented reality-brillen
Metaverse10.11.2021
Wat is een metaverse nou eigenlijk?
Technology21.04.2021
Kunstenaar Abner Preis maakt virtual reality-kunstwerk voor HP
Nothing beats the human touchTechnology01.12.2020
Journalistiek platform zet VR in om verhaal te vertellen
Spot On StoriesOnline18.03.2020
Virtuele assistent helpt thuiswerkers met het genereren en opvolgen van leads
Technology02.05.2019
Groei gebruik van Virtual Reality (VR) in de gezondsheidszorg
Entertainment02.03.2019