Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Het is al heel lang bekend dat de meer dan 9 miljard aardbewoners onze planeet uitputten. Dat is iets anders dan de klimaatverandering, maar het heeft er wel alles mee te maken. Sinds het begin van de jaren 70 verbruiken we met z’n allen – de mens en zijn industrie – elk jaar meer grondstoffen van onze planeet dan de hoeveelheid die de Aarde in een jaar tijd zelf kan produceren of aanvullen. Dit jaar bereiken we de zogenoemde ‘Earth Overshoot Day’ vandaag, 2 augustus. Dat betekent dus dat we vanaf vandaag weer interen op de grondstoffen van onze planeet.
Eén dag later
Het ‘goede nieuws’ is dat ‘Earth Overshoot Day’ dit jaar een dag later valt dan een jaar geleden. Echter, dat heeft nauwelijks impact. Om het tij te keren moeten er toch echt veel meer veranderen. 2020 was voor de Aarde een veel beter jaar, waarbij beter natuurlijk een relatief begrip is. Toen viel de dag dat de jaarproductie van grondstoffen van de Aarde verbruikt waren pas op 16 augustus. Dat had natuurlijk alles te maken met de coronapandemie. Daardoor lag de industrie, luchtvaart en het openbare leven maandenlang zo goed als stil en werden dus veel minder (fossiele) grondstoffen verbruikt.
Qatar verbruikt relatief de meeste grondstoffen
Wereldwijd is vandaag dus Earth Overshoot Day, maar kijkend naar het verbruik van grondstoffen per land, dan zijn de verschillen best groot. In die lijst wordt berekend wanneer de grondstoffenvoorraad van een jaar uitgeput zou zijn als de hele wereld zo zou leven als het land in kwestie. Qatar is wat dat betreft het slechtste jongetje van de klas. Als we allemaal op dezelfde manier met de grondstoffen van de aarde zouden omgaan als in Qatar, dan is de jaarvoorraad op 10 februari al verbruikt, gevolgd door belasting- en bankenparadijs Luxemburg met 14 februari.
Van de grote industriële landen is de VS de grootste verbruiker. Zou de hele wereld dat voorbeeld volgen, dan viel Earth Overshoot Day al op 13 maart. Met het Chinese verbruik van grondstoffen zou dat 2 juni zijn.
Nederland bereikte Overshoot Day al in april
Nederland doet haar reputatie van zuinig zijn ook bepaald geen eer aan als het gaat om het verbruik van grondstoffen. Wij kwamen op 12 april al op het punt dat de jaarvoorraad verbruikt was. Dat betekent dus ook dat wanneer de hele wereld het Nederlandse verbruik zou adopteren, we elk jaar voor meer drie ‘Aardes’ aan grondstoffen nodig hadden.
Verder lezen over Duurzaam
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Nieuws24.09.2024
Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis
Nieuws23.09.2024