Wanneer overheidswaakhonden, zoals de ACM of die van de Europese Commissie, techbedrijven aanpakken omdat ze zich niet aan de regels houden, dan zijn de boetes die opgelegd worden meestal niet bepaald voor de poes. Er wordt, alsof het niks is, met honderden miljoenen of zelfs miljarden gesmeten. Natuurlijk, techreuzen als Google, Apple, Microsoft en Facebook boeken vele (tientallen) miljarden omzet per jaar. Een boete van een enkele (tien)duizenden euro’s of dollars schieten hun doel voorbij.
In Rusland denken de autoriteiten daar duidelijk anders over. Daar is Google deze week, niet voor het eerst, beboet voor het niet (op tijd) verwijderen van illegale content. Daarvoor moet de techreus nu dus 3 miljoen roebel ophoesten, ofwel iets meer dan 35.000 euro volgens de vandaag geldende wisselkoers.
Daar schrikken ze bij Google natuurlijk niet van. Vorige maand maakte het softwarebedrijf bekend dat het ook al 32 miljoen roebel (ruim 377.000 euro) aan boetes, voor dezelfde vergrijpen, aan de Russische autoriteiten overgemaakt had. Ook geen bedrag waar ze heel erg wakker van zullen liggen. Al liet Google het in dit geval de betaling wel even slingeren, tot het moment waarop de Russen het bedrijf een aanmaning en verhoging van de boete met een factor acht in het vooruitzicht stelde.
Misschien is het dus wel slim van de Russen om vooral ‘kleine’ boetes uit te delen. Ik bedoel, wanneer een techreus om de oren geslagen wordt met een boete van honderden miljoenen, dan is de kans heel groot dat ze direct in beroep zullen gaan. Voor bedragen die lager liggen dan de gemiddelde kosten voor een nieuwe auto, of huis, zullen de bedrijven wel twee keer nadenken voordat ze hun juridische afdeling daarmee gaan vermoeien.
Uiteraard zal de ‘Russische strategie’, als het al eens strategie is, niet altijd werken. Er komt een moment dat ook bedrijven als Google zullen zeggen ’tot hier, en niet verder’. Van de andere kant zullen ze natuurlijk ook wel een beetje uitkijken. Landen als Rusland kunnen ook zomaar ineens besluiten de toegang tot de diensten van Westerse techreuzen te blokkeren. Zoals China dat al doet.