Nieuws08.03.2021

Google en YouTube willen de Tweede Kamerverkiezingen ondersteunen


Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Of je nu wilt weten bij welk stembureau je moet zijn of wat het laatste nieuws is, Google en YouTube willen je op een informatieve manier van dienst zijn. Ook geven ze inzicht in politieke advertenties en delen ze informatie over het aanpakken van mogelijke digitale dreigingen, dat laat Google weten.

Kiezers van informatie voorzien

In aanloop naar de verkiezingen wordt er door Nederlanders via Google en YouTube volop gezocht naar informatie over de verkiezingen, de deelnemende partijen en lijsttrekkers. Op een speciale Google Trends-pagina vind je alle actuele en historische informatie over het zoekgedrag van Nederlanders rondom de verkiezingen, van de meest gezochte partijleider tot veelgestelde vragen rond de verkiezingen.

In aanloop naar de verkiezingen informeren ze kiezers over waar en wanneer gestemd kan worden, onder andere door op onze zoekpagina vanaf enkele dagen voor de verkiezingen een link naar de overheidswebsite elkestemtelt.nl te plaatsen.

Google en de verkiezingen.
Google en de verkiezingen.

Openheid rond politieke advertenties

Google zegt dat het bij online politieke advertenties belangrijk is om te weten wie de afzender is en waarom je als kiezer een advertentie te zien krijgt. Dit jaar kondigde de Nederlandse regering een nieuwe gedragscode voor online politieke advertenties aan, opgesteld door het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA). Deze gedragscode is door elf politieke partijen en verschillende online platforms waaronder Google ondertekend. Hiermee beloven ze onder meer om openheid te geven over betalingen voor politieke advertenties en verspreiding van misleidende inhoud tegen te gaan.

Bescherming van online verkiezingsinformatie

Om het democratisch proces te beschermen is het belangrijk om te zorgen dat informatie op het internet veilig is en blijft. Zeker als het om verkiezingsinformatie gaat. Digitale aanvallen kunnen worden gebruikt om gevoelige informatie te stelen en websites onbruikbaar te maken. Google heeft verschillende diensten beschikbaar die hier tegen wapenen, zoals Project Shield of het Programma Geavanceerde Beveiliging. Ook hebben ze alle politieke partijen voorzien van informatie over online veiligheid en tijdens twee bijeenkomsten, georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, hebben zij kennis gedeeld hierover.

Cijfers van Google over de verkiezingen.
Cijfers van Google over de verkiezingen.

YouTube en de verkiezingen

YouTube speelt een grote rol in informatievoorziening, ook tijdens de verkiezingen, aldus Google. Nieuwskanalen gebruiken het platform voor livestreaming en on demand-video’s en politieke partijen wenden zich tot YouTube om hun evenementen via livestreams te hosten, zoals congressen en presentaties van politieke kandidaten en verkiezingsprogramma’s.

De afgelopen jaren hebben ze geïnvesteerd in het beleid, de middelen en de producten die nodig zijn om van Google en YouTube betrouwbaardere bronnen voor nieuws en informatie te maken. Dit werk bij YouTube is gericht op een aantal pijlers:

Ze verwijderen video’s die in strijd zijn met de communityrichtlijnen, Ze vergroten de vindbaarheid van betrouwbare nieuwsbronnen, Ze verminderen de verspreiding van schadelijke misinformatie, Ze passen deze benadering ook toe op video’s over de verkiezingen op YouTube.

Ook zetten ze speciale YouTube-features in zoals een Breaking News-sectie op de startpagina van YouTube als er belangrijke nieuwsmomenten zijn en een ‘top nieuws’-sectie als mensen nieuws zoeken waarvoor ze relevante informatie hebben van betrouwbare nieuwsbronnen.

Om zo transparant mogelijk te zijn voegen ze labels toe onder video’s die worden geüpload door overheidsgefinancierde omroepen. Daarnaast werken ze nauw samen met Google’s Threat Analysis Group (TAG) om gecoördineerde beïnvloedingsoperaties vanuit binnen- of buitenland te bestrijden en de verspreiding van schadelijke misinformatie te verminderen.

[foto: Element5 Digital on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor of achter de camera.

...

Verder lezen over Google

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

Wil je echt de ultiem goedkoopste vlucht boeken, waarbij je misschien wel drie keer moet overstappen om in Australië neer te strijken, dan kun je daar nu een nieuwe knop voor aantikken in Google Flights.

Online17.10.2024

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen.

Artificial Intelligence09.10.2024

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Google Gemini Live was al beschikbaar, ook voor Nederlanders, maar nog niet officieel in het Nederlands. Daar komt in de komende weken dus verandering in.

Artificial Intelligence03.10.2024

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

Search25.09.2024

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Verder lezen over YouTube

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Weet je het Lite-abonnement van YouTube nog? Hiermee kon je tot vorig jaar voor maar 6,99 euro YouTube kijken zonder reclames.

Video18.10.2024

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Als AI je stem kan nadoen voor het inspreken van een advertentie dan is dat natuurlijk heel handig: scheelt je werk. Maar dan moet je wel weten dat het gebeurt.

Artificial Intelligence15.10.2024

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

YouTube is veel bezig met Shorts: recent heeft het bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus toegevoegd en nu wordt het dus mogelijk om niet meer shorts van maar 60 seconden te maken: maar juist van drie minuten.

Video04.10.2024

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube Premium wordt zowel voor solo-gebruikers als Family-afnemers duurder. Het geldt bovendien niet alleen voor YouTube Premium.

Video20.09.2024

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

YouTube wil meer de social media-kant op. Het introduceert Communities, een soort Facebook-groepen voor kanalen.

Social Media19.09.2024

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan

Al een nummer van fake-Drake gehoord? Reden voor het platform om nieuwe tools te introduceren om deepfakes te herkennen en tegen te werken.

Artificial Intelligence06.09.2024

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan