Nieuws28.08.2020

Goed Nieuws op vrijdag: pot met goud eindelijk gevonden, zo dragen olifanten hun slurf en bijzondere fontein


Geen zonnige week, maar we hebben wel veel goed nieuws voor je. Dus start je weekend weer met een portie positiviteit. Deze week vertellen we je alles over hoe olifanten hun slurf dragen, waar je een pot met goud vindt en hoe je een goede colafontein bouwt. Sit back, relax en verbluf je vrienden en familie met de weetjes uit onze goed nieuws overzichten!

Pot met goud eindelijk gevonden

De pot met goud stond niet aan het einde van een regenboog, maar kwam tevoorschijn op een plek waar binnenkort gebouwd zou worden. In Israël groef een groep tieners op expeditie vorige week een 1100 jaar oude schat op. Ooit in de grond gestopt door iemand in een pot klei. De pot zat vol met gouden munten. Een bijzondere vondst en bovendien zijn de munten nog in uitstekende conditie. Zo’n oude pot wordt zelden gevonden. Logisch, want eerdere generaties hadden het goud hoogstwaarschijnlijk zelf gebruikt. De meeste van de 24-karaats gouden munten dateren uit de Islamitische Gouden Eeuw (750 – 1258).

Bekijk hieronder het filmpje van de opgraving:

Olifanten zijn linksslurfig of rechtsslurfig

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar een olifant heeft een bepaalde voorkeur voor het gebruiken van zijn of haar slurf. Zoals wij rechts- of linkshandig zijn, heeft de olifant ook een voorkeur voor de kant waarop hij de slurf krult. Die kennis hebben we te danken aan de Freie Universität Berlin, die 41 Aziatische olifanten hebben bestudeerd en tot deze conclusie kwamen, zo lezen we op de site van Quest. Er is geen duidelijke algemene voorkeurskant, de verdeling is ongeveer fiftyfifty. En omdat we olifanten fantastische beesten vinden en je willen verbluffen met meer nieuwtjes, volgt hieronder een video met uitleg waarom olifanten niet kunnen springen.

The Lawyer op Netflix

Ben je liefhebber van Scandinavische thrillers? Dan is The Lawyer echt iets voor jou. Misschien ken je de serie al, want hij was al te zien op televisie. Gelukkig staat het eerste seizoen binnenkort op Netflix en kunnen we alle afleveringen van de Deens-Zweedse thriller achter elkaar bekijken. Op NPO 3 start binnenkort het tweede seizoen, dus als je opschiet val je daar meteen in. O ja, de serie is bedacht door dezelfde mensen die achter de succesvolle serie The Bridge zitten. Wij gaan het eerste seizoen zeker bingen!

Extreme colafontein

Het is altijd een leuk experimentje: even een paar Mentos-snoepjes in een fles cola doen en kijken wat er gebeurt. Nu is dat op kleine schaal al grappig, maar een Russische YouTuber leek het wel een goed idee om dat te doen op grotere schaal. Hij verruilde Mentos voor baking soda, liet met een speciale machine alle cola in een enorme silo gieten en ontwikkelde een systeem om de twee in één keer samen te brengen. Dit is het resultaat:

Steeds meer vrouwen willen de ruimte in

Als je Hidden Figures hebt gezien, dan weet je dat vrouwen altijd al een belangrijke rol hebben gespeeld in grote gebeurtenissen in de wereld. Het blijkt van alle tijden te zijn, al schijnt er bij NASA tegenwoordig wel nog meer aandacht te zijn voor vrouwen dan ooit. Hieronder kun je er meer over horen. Een giant leap for womenkind!

Fabien Cousteau wil ISS van de oceaan bouwen

De kleinzoon van de bekende zeebioloog Jacques Cousteau heeft ook ruimteplannen. Tenminste, als je ook vindt dat de diepzee eigenlijk net zo is als de ruimte: we kunnen lang niet overal komen en er is nog veel onontdekt. Fabien hoopt een soort internationaal zeestation te bouwen, enorm diep in de zee, om zo meer ontdekkingen te doen over de plekken waar het allemaal begon.

Fotocredit: IgnaceAleya

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Space

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

Het is inmiddels al een tijdje wat stiller rondom de maanmissies Artemis, maar nu is het Prada-pak onthuld.

Technology21.10.2024

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

et ruimtebedrijf schoot om ongeveer half 3 vanmiddag (Nederlandse tijd) Starship met de Super Heavy de ruimte in, om de twee vervolgens uit elkaar te laten gaan, waarna Super Heavy met de twee armen werd opgevangen.

Technology13.10.2024

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden