Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots


Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands, een kilometer of 40 boven Aberdeen in de Valley of Forgue. Het is een van de oudste gelicenseerde distilleerderijen van Schotland, gestart in 1826 door James Allardice. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot een paar weken geleden deze distilleerderij, en haar Single Malt whisky’s, niet kende. Shame on me? Nou, als je weet dat Schotland bijna 150 distilleerderijen kent, dan neem ik mij dat zelf in ieder geval niet echt kwalijk.

Spaanse ‘roots’

Goed, GlenDronach dus. Zoals gezegd een relatief kleine distilleerderij waar jaarlijks zo’n anderhalf miljoen liter whisky gestookt wordt. Die wordt voor het grootste deel gebotteld over vier soorten Single Malt, nadat die 12, 15, 18 of 21 jaar gerijpt hebben. Voor wie het nog niet wist, dat rijpingsproces is wat de smaak van de whisky voor een groot deel bepaalt. En dan vooral de vaten waarin dat gebeurt. GlenDronach gebruikt daarvoor sherry vaten uit het zuiden van Spanje. Die komen van twee sherry producenten, Ximenez en Oloroso. Vandaar dus, een Schotse whisky met Spaanse roots.

Tijdens ons bezoek aan The GlenDronach waren die Spaanse roots niet alleen in de vorm van de vaten te zien. We kregen ook de gelegenheid om de verschillen tussen de diverse varianten van GlenDronach te proeven en te vergelijken met de sherry’s uit de vaten waarop de whisky van GlenDronach rijpt. Een bijzondere ervaring die ik iedere whisky liefhebber aanraad om een te ervaren. Koop bij je volgende fles whisky ook eens een fles van de sherry, of andere drank, waarvan de vaten gebruikt zijn voor het rijpingsproces van de whisky die je net gekocht hebt. Echt, je gaat versteld staan.

Nu ben ik vooral een whisky liefhebber die zich normaliter eigenlijk nauwelijks verdiept in het proces en de rijping. De whisky moet vooral lekker zijn, maar ik moet ook toegeven dat ik veel geleerd heb van de ervaring bij GlenDronach. Het wat voor mij een tweede bezoek aan een distilleerderij. De eerste keer was in 1993 bij Jack Daniel’s, maar dit terzijde.

De invloed van de Master Blender

Nu worden natuurlijk meer whisky’s gerijpt op sherry vaten. GlenDronach is dus zeker niet de enige. Waar de distilleerderijen zoals GlenDronach zich in onderscheiden is de expertise en ‘neus’ van de Master Blender. Die bepaalt de identiteit van de whisky en bewaakt de kwaliteit van het eindproduct. De Master Blender van GlenDronach, Dr. Rachel Barrie, werkt echter pas enkele jaren bij deze distilleerderij. Dat wekte bij mij meteen de vraag op, ‘Wat als de Master Blender opstapt? Verandert dan de smaak van de whisky?’

Welnu, helaas was Dr. Rachel Barrie zelf niet op de distilleerderij aanwezig, maar tijdens mijn gesprek met de Global Brand Ambassador van The GlenDronach, Stewart Buchanan, werd die vraag beantwoord. Het werk, en de neus, van de Master Blender is uiteraard van extreem belang, en invloed, op de kwaliteit en smaak van de whisky. Elke Master Blender brengt zijn, en in het geval van The GlenDronach, haar eigen kennis en ervaring mee. Om de kwaliteit te waarborgen, zodat een 12, 15, 18 of 21 jaar gerijpte GlenDronach, een constante smaak hebben, kan Rachel beschikken over uitgebreide en gedetailleerde, documentatie van 197 jaar whisky stoken, sinds het prille begin, toen James Allardice in 1826 voor het eerst GlenDronach whisky stookte.

Dat, aangevuld met haar eigen kennis en ervaring, zorgt ervoor dat elke fles GlenDronach met dezelfde hoge kwaliteit en smaak wordt gerijpt. Het rijpingsproces, en de expertise van Dr. Rachel Barrie, wordt continu gemonitord en beschreven, zodat, zelfs wanneer Rachel GlenDronach zou verlaten, de volgende Master Blender de kwaliteit van GlenDronach ook kan waarborgen.

Rachel Barrie’s Strong Cask

Uiteraard heeft de Master Blender ook haar eigen invloed op de whisky collectie van GlenDronach. Die komt tot uiting in speciale edities van de whisky. De Strong Cask collectie is daar een van. Eens in de zoveel jaar wordt deze speciale editie van The GlenDronach gebotteld. Onlangs werd de 12e Strong Cask Batch gebotteld. De naam Strong Cask doet het al vermoeden. Dit is geen gewone whisky.

De 12e Strong Cask is een 12-jaar gerijpte GlenDronach van bijna 60%. Die blijft wel even hangen en kun je het beste drinken met een beetje water erbij. Water, in tegenstelling was sommige whiskydrinkers denken, doet niets af aan de smaak van de whisky. Sterker nog, het zorgt er zelfs voor dat de smaken van het rijpingsproces (die ontstaan in de sherryvaten) nog beter naar voren komt. En, ook prettig, het zorgt ervoor dat de whiskysmaak goed blijft hangen, zonder dat de alcohol in je keel brandt.

The GlenDronach heb ik inmiddels ervaren als een van de meest uitgesproken Single Malts. Personlijk ging mijn voorkeur tijdens de tasting uit naar de 18 jaar, op Oloroso vaten, gerijpte GlenDronach. Die ga ik binnenkort zeker nog aan mijn collectie toevoegen. Zoals gezegd, ik ben geen extreme kenner, maar vooral een genieter. De Strong Cask staat inmiddels vooraan in mijn eigen collectie Single Malts, waartoe onder andere ook een Glen Morangie (Malaga Cask), een 10 jaar oude Macallan, Tallisker, Lagavulin en een 12 jaar gerijpte Ben Riagh – ook een whisky van The GlenDronach – behoren. De vreemde eend in de bijt, maar qua productie en rijping enigszins vergelijkbaar met de Strong Cask van GlenDronoach, is de 134 proof Singel Barrel van Jack Daniel’s.

Zoals gezegd, whisky moet je genieten door het te drinken, niet door er in een kast naar te kijken. De enige uitzondering op deze regel is de oudste bewaarde GlenDronach fles die in een vitrine staat bij de distilleerderij, uit 1884. Hoewel de volgens Stewart ook nu nog goed te drinken zou zijn, wordt die niet geopend. Hij is zelfs niet te koop, nog voor geen 10 miljoen, aldus Stewart. Vorig jaar verkocht The GlenDronach overgens wel een speciale, 50 jaar oude, single malt, de kostte geen 10 miljoen, maar was ook behoorlijk aan de prijs. Bijna te zonde om open te maken 😉

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Drank

Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023

We moeten het even over bier hebben want op dit gerstenat staat geen maat. Het aantal biermerken en soorten is nauwelijks nog te bevatten. Maar als er veel bier is, en er is inderdaad heel veel bier, dan heb je vanzelfsp...

Lifestyle15.12.2023

Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023

Het vieren van mijlpalen met gepersonaliseerde drank

Als het gaat om het vieren van belangrijke gebeurtenissen, zoals een 25 jarig jubileum bedrijf, is er geen betere manier om dat te doen dan met gepersonaliseerde drankjes. Deze unieke aanpak geeft niet alleen een speciaa...

DC Business07.12.2023

Het vieren van mijlpalen met gepersonaliseerde drank

Geld besparen en toch goede wijn scoren? Zo doe je dat!

Met een klein budget staat het kopen van goede wijn waarschijnlijk niet hoog op je prioriteitenlijstje. We weten allemaal dat je voor echt goede wijn toch wel goed geld moet neerleggen. Wanneer je gewend bent aan een gla...

Lifestyle31.07.2023

Geld besparen en toch goede wijn scoren? Zo doe je dat!

The GlenDronach 50 jaar oude single malt en de prijs wil je niet weten

The GlenDronach heeft een 50 Years Old Single Malt. Dit is een mijlpaal in de bijna tweehonderdjarige geschiedenis van The GlenDronach want deze 50 Years Old is de meest zeldzame whisky van de Highland Distilleerderij to...

Lifestyle06.04.2022

The GlenDronach 50 jaar oude single malt en de prijs wil je niet weten

​Wereld cocktaildag! Die cocktailwalk organiseer je gewoon zelf

Waar we in Nederland vaak lekker Hollands zijn op feestjes met bier, wijn en fris, is er ook een grote schare mensen die af en toe van een goede cocktail geniet. Cocktails kunnen erg duur zijn, maar liggen meestal tussen...

Nieuws13.05.2021

​Wereld cocktaildag! Die cocktailwalk organiseer je gewoon zelf

Drink vandaag een rood wijntje: het is Malbec World Day

Trakteer jezelf vandaag op een heerlijk rood wijntje. Bij voorkeur een Malbec. Het is namelijk Malbec World Day. En ja, je kunt jezelf wel 'de beste druif ter wereld' noemen, maar zolang je geen eigen 'dag van' naar je v...

Nieuws17.04.2021

Drink vandaag een rood wijntje: het is Malbec World Day

Proost!
​Dag van de bartender: Cocktail staat op Star

Het is vandaag dag van de bartender. Een dag die normaal in het teken staat van die geliefde man of vrouw die ons elk weekend -of elke dag- weer even de randjes eraf laat drinken. Ditmaal ook, al lijken alle barkeepers e...

Nieuws24.02.2021

​Dag van de bartender: Cocktail staat op Star

Eén van de oudste beroepen
Dit zijn wereldwijd de 10 meest gedronken cocktails van 2020

Dit lijkt een van de jaren te zijn waar je zonder probleem ‘Doe maar iets sterkers’ mag antwoorden als de barman vraagt wat je wil drinken. Niet raar dat het gerenommeerde Drinks International in september gewoon de...

Lifestyle13.09.2020

Dit zijn wereldwijd de 10 meest gedronken cocktails van 2020

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model