12.02.2021
Nieuws

​Gelukkig Chinees Nieuwjaar! – Wat vieren we eigenlijk?

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Als je in 2009, 1997, 1985, 1973, 1961 of 1949 geboren? Dan belooft het een goed jaar voor je te worden. Vandaag wordt namelijk het Chinees nieuwjaar gevierd en 2021 is het jaar van de os. Maar: wat houdt dat Chinese nieuwjaar nu precies in en wat wordt er gevierd?

Chinees Nieuwjaar

Net als alle andere geneugten des levens is het helaas door het coronavirus niet echt mogelijk om Chinees Nieuwjaar te vieren zoals normaal. Je mag door de maatregelen maar één persoon bij je thuis uitnodigen en parades op straat met mensen die samen een draak vormen, dat zit er ook niet in. Doorgaans vind je het grootste Chinees Nieuwjaarsfeest in Den Haag, maar dit jaar dus even niet.

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel Lentefestival, wordt gevierd tussen 21 januari en 20 februari. Het vindt plaats op de ‘donkerste’ dag van het jaar, namelijk de nacht van de nieuwe maan. Chinezen feesten een paar dagen, maar dat mag niet zomaar. Je moet eerst zorgen dat je huis schoon is, je schulden afbetaald en dat je nieuwe kleren draagt. Tijdens het feest worden er drakendansen en leeuwendansen gedaan.

Vandaag is rood

Uiteraard worden de goden geëerd bij dit feest, maar er is ook ruimte om andere mensen in het zonnetje te zetten. Zo krijgen kinderen vaak rode envelopjes met geld en geven volwassenen elkaar ook cadeaus, die allemaal zijn ingepakt in rood. Rood is de kleur waarmee de Chinezen ooit een mens-etend monster hebben overwonnen. 1400 voor Christus zou dit mythische monster, Nian, huizen binnendringen en mensen verslinden. Door de kleur rood in combinatie met vuur en harde knallen werd hij verslagen.

Het Chinees Nieuwjaarsfeest is met al zijn rood en goud juist heel indrukwekkend om te zien. Niet voor niets zijn Chinezen zo dol op vuurwerk: het moet knallen tijdens het nieuwjaarsfeest, net als dat het knalde toen Nian een kopje kleiner werd gemaakt. Op de vijftiende dag van het nieuwe jaar is er nog een feestje, namelijk het lantaarnfeest. Vaak worden hierbij een soort wensbalonnen opgelaten.

Kleverige cake

Het Chinees Nieuwjaar wordt trouwens niet alleen door Chinezen gevierd: onder andere ook door de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen. Lekkernijen die onder andere worden gegeten tijdens het evenement is labarijstepap, geconfijte waspompoen, labaknoflook en kleverige cake. Ook hoor je je in sommige regio’s te wassen met gekookt water van pomelobladeren.

Tip: je kunt op http://www.jaarvandeos.nl/ een Pathé toegangscode aanvragen die je via Pathé Thuis kunt inruilen voor drie gratis films.

Beeldbron: 4601460

Share this post