Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!


Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

De onvergelijkbare omstandigheden betrekken zich in deze situatie op het feit dat onderrapportage van de NIVEL-gegevens inzake generieke oversterfte geen issue is, in tegenstelling tot de CBS-gegevens inzake specifieke COVID-19 sterfgevallen. Indien je dergelijke heel verschillende onderzoekgegevens toch met elkaar vergelijkt en hier te snel conclusies uit trekt, dan kan dit tot ongerijmde resultaten leiden. Toch is dit precies wat Maurice de Hond binnen zijn recente artikel zonder blikken of blozen doet.

Op grond van de NIVEL-gegevens inzake oversterfte lijkt aanvankelijk te kunnen worden geconcludeerd dat de sterfte onder ongevaccineerden 3,5 keer hoger is dan onder gevaccineerden in de drie maanden na vaccinatiestart (zie laatste kopje ‘Naschrift’). Op grond echter van de combinatie van het NIVEL-onderzoek en de CBS-gegevens inzake specifieke COVID-19 sterfgevallen lijken ongevaccineerden in verhouding tot gevaccineerden daarentegen veel vaker – tot wel negenmaal vaker – te overlijden aan andere oorzaken dan COVID-19 in de drie maanden na vaccinatiestart.

Boute beweringen Maurice de Hond aangaande NIVEL-onderzoek

Maurice betoogt binnen zijn artikel dat het feit dan ongevaccineerden in verhouding tot gevaccineerden veel vaker lijken te overlijden aan andere oorzaken dan COVID-19 het onderzoek van het NIVEL in feite naar de prullenbak verwijst. In zijn podcast doet Maurice hier ogenschijnlijk nog een schepje bovenop door de hele betrokken wetenschap ter discussie te stellen als het NIVEL-onderzoek niet wordt ingetrokken.

Nadere analyse door ondergetekende van de aanvankelijk door Maurice ontdekte en op het eerste gezicht inderdaad vrij merkwaardige resultaten blijkt echter een totaal ander beeld te schetsen.

Noodzakelijke correctie ten gevolge van onderrapportage van specifieke COVID-19 sterfgevallen

De merkwaardige resultaten of zoals Maurice het formuleert: ”Maar er zit wel een kolossale adder onder het gras.” vallen/valt met een beetje goede wil echter goeddeels te verklaren. Met betrekking tot de specifieke COVID-19 sterfgevallen door het CBS is er namelijk om te beginnen hoogstwaarschijnlijk sprake van onderrapportage. Met name bij personen met ten tijde van de pandemie onderliggend lijden bestond er namelijk de mogelijkheid dat sterfgevallen, ondanks dat ze COVID-19 gerelateerd bleken, niet specifiek hieraan werden toegeschreven, maar aan andersoortige kwalen.

Daar komt bovendien bij dat het helemaal niet zo gek is dat ongevaccineerden in verhouding tot gevaccineerden vaker aan andere oorzaken dan COVID-19 overleden. Het is een gedocumenteerd feit dat in de weken na een forse griep mensen vaker dan gemiddeld overlijden aan hartinfarcten, hartfalen, beroertes of embolieën. Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat dit na een forse corona-infectie anders zou zijn. Zo blijkt inderdaad ook wel uit dit artikel. Deze feiten verklaren aan de ene kant een oplopende CBS-onderrapportage aan specifieke COVID-19 sterfgevallen en aan de andere kant dat ongevaccineerden juist vaker dan gevaccineerden stierven aan andere oorzaken dan COVID-19.

Door voor bovenstaande geschetste onderrapportage(s) te corrigeren, loopt ‘de verhouding ongevaccineerde versus gevaccineerde sterfgevallen aan andere oorzaken dan COVID-19’ om te beginnen reeds terug. Zie hiervoor het bijgaande EXCEL-werkblad (om de modelberekeningen te checken kan je het EXCEL-bestand downloaden) op grond van de gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens.

Noodzakelijke correctie ten gevolge van ongevaccineerde ernstig zieke/terminale patiënten

Tenslotte speelt ook het feit mee dat ernstig zieke/terminale patiënten vaker ongevaccineerd bleven en daarom zowel vaker ongevaccineerd overleden aan COVID-19 als aan andere oorzaken dan COVID-19. Maurice heeft dat mechanisme binnen dit artikel al eens uitgebreid beschreven.

Door voor ernstig zieke/terminale patiënten te corrigeren, lopen zowel de schijnbare/ongecorrigeerde mate van bescherming na vaccinatie als ‘de verhouding ongevaccineerde versus gevaccineerde sterfgevallen aan andere oorzaken dan COVID-19’ verder terug. {noot1} .

CONCLUSIE: gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens geenszins buitenproportioneel

Het EXCEL-werkblad toont tenslotte aan dat Q zijnde ‘de verhouding ongevaccineerde versus gevaccineerde sterfgevallen aan andere oorzaken dan COVID-19 in de drie maanden na vaccinatiestart’ geenszins buitenproportioneel uitvalt:

  • indien Q zijnde ‘de verhouding ongevaccineerde versus gevaccineerde sterfgevallen aan andere oorzaken dan COVID-19’ tussen de 1 en 2,5 ligt, overeenkomstig [1 < Q < 2,5] ;
  • indien de schijnbare/ongecorrigeerde mate van bescherming na vaccinatie derhalve tussen de 97,62 en 99,5 procent ligt, overeenkomstig [42 < Variabele < 200] ; {noot2} ;
  • indien er sprake is van onderrapportage van de CBS-gegevens inzake specifieke COVID-19 sterfgevallen van derhalve tussen grofweg de 50 en 100 procent ;
  • indien achteraf zowel de schijnbare/ongecorrigeerde mate van bescherming na vaccinatie als Q beiden met 10 procent naar beneden worden bijgesteld ten gevolge van ernstig zieke/terminale patiënten die vaker ongevaccineerd bleven. Vanzelfsprekend als zodanig niet verdisconteerd binnen het EXCEL-werkblad, omdat dit de modelberekeningen verstoort ; {noot1} .

{noot1}  waarbij er op grond van de beschikbare gegevens geen daadwerkelijke kwantitatieve correctie ten gevolge van ernstig zieke/terminale patiënten mogelijk is. Op grond echter van de uit eerdere onderzoeken gebleken mate van bescherming na vaccinatie van maximaal 90 procent alsmede het feit dat de schijnbare/ongecorrigeerde mate van bescherming tussen de 97,62 en 99,5 procent ligt, schat ik in dat een dergelijke correctie rond de 10 procent naar beneden bijgesteld, moet bedragen.

{noot2}  [Variabele = 100 / 100 – procentuele mate van bescherming na vaccinatie].

Samengevat

Een hoge mate van bescherming na vaccinatie, significante onderrapportage van specifieke COVID-19 sterfgevallen en ernstig zieke/terminale patiënten die vaker ongevaccineerd bleven, blijken afdoende in staat om de gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens te verklaren.

Naschrift

Eenzelfde correctie van 10 procent naar beneden bijgesteld, dient dan overigens ook nog te worden toegepast op de NIVEL-oversterfte die aanvankelijk 3,5 maal groter lijkt onder ongevaccineerden dan onder gevaccineerden. Deze komt dan vervolgens uit op omstreeks 3,15 maal.

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Coronavirus

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

De ontwikkeling en uitrol van de Coronamelder app had, los van de commotie over privacy en beveiliging, nogal wat voeten in aarde. Dat zal iedereen zich nog wel herinneren. Nu blijkt dat ook het uitfaseren van de app bep...

Nieuws18.03.2022

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

Verder lezen over Onderzoek

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten