Vandaag in 1828 werd Jules Verne geboren in Nantes (Frankrijk). Jules Verne was een toekomstvoorspeller. De Frans schrijver schreef fantastische avonturenromans, waarbij (vaak nog niet bestaande) techniek een grote rol speelt. Verne overleed in 1905.
Verne was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Vaak wordt Verne gezien als de vader van de sciencefiction.
Dit komt waarschijnlijk door het fantastische karakter van zijn verhalen, die echter meestal op toen bestaande kennis geïnspireerd waren. Verne ontkende zelf ronduit, dat hij een futuristisch profeet was en stelde dat het voorspellende karakter toeval was.
Verne beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd. Later bleek dat veel van zijn voorspellingen waarheid werden.
Hij voorzag bijvoorbeeld al in de 19de eeuw een reis naar de maan. Ruim 100 jaar (1969) later stond Neil Armstrong op de maan.
Er zijn wel essentiële verschillen tussen het boek over de maanlading en de ruimtevaart eind jaren ’60 aan te wijzen. Zo worden de maanreizigers van Jules Verne afgeschoten met behulp van een reusachtig kanon en niet gelanceerd met een raket. De maanreizigers landen ook niet op de maan, maar vliegen eromheen om vervolgens terug te keren, iets wat later ook in het Amerikaanse Apollo-programma van NASA zou gebeuren.
Noemenswaardig is dat de plaats van lancering ook op Cape Canaveral was en de plaats waar Apollo 11 neerkwam op aarde, maar enkele kilometers verschilde met de kogel uit het boek van Verne.
De reis om de wereld in 80 dagen uit 1873 is waarschijnlijk wel het bekendste boek van de Fransman. Bij zijn leven waren een half miljoen exemplaren verkocht. De hoofdpersoon Phileas Fogg reist met alle mogelijke middelen de wereld rond. De reis wordt een groot avontuur.
Het boek is meerdere keren verfilmd, waaronder een versie uit 2004 met Jackie Chan.
[Fotocredits: Pascal Bernardon – Unsplash]
[Fotocredits © Shuo – Adobe Stock]