11.12.2018
Nieuws

​Ga jij in 2019 ook aan de slag met factoring?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogNieuws

Factoring is een relatief onbekende term, waar je mogelijk nog nooit van gehoord hebt. Deze manier van financieren wordt echter steeds populairder onder zelfstandig ondernemers. Wat is factoring precies en waarom is het zo handig? Wij hebben de ins en outs van deze financieringsvorm op een rijtje gezet!

Wat is factoring nu precies?

Factoring is als het ware een vorm van debiteurenfinanciering. Het houdt in dat als ondernemer je facturen direct uitbetaald worden en niet pas na 30 dagen, zoals vaak gebeurt. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Je huurt als ondernemer een hiervoor gespecialiseerd bedrijf in, een factoringmaatschappij. Dit bedrijf neemt al jouw facturatie en debiteurenrisico als het ware over. Uiteraard betaal je maandelijks een bedrag voor deze dienst.

Verschillende soorten factoring

Binnen ‘factoring’ zijn er twee verschillende soorten. Namelijk ‘American factoring’ en ‘traditionele factoring’. Hieronder zullen we beide vormen kort toelichten.

Moderne factoring

Bij American factoring betaal je het factoringbedrijf per factuur. Zo kun je factoring inzetten voor slechts één factuur, of een serie facturen. Bijvoorbeeld op een moment waarop je een investering gaat doen en liquide middelen nodig hebt. Deze flexibele manier van factoring is erg populair onder zzpers. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt en hebt zelf de touwtjes in handen.

Traditionele factoring

Een andere manier van factoring is ‘traditionele factoring’. Deze manier van factoring is handig voor bedrijven die baat hebben bij een constante cashflow. Bij traditionele factoring, besteed je al je facturen uit. Je betaalt een percentage over je omzet als vergoeding voor de factoring. Deze manier van factoring is dus niet flexibel. Letterlijk alle facturen worden bij het factoringbedrijf ondergebracht.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Het grootste voordeel van factoring is uiteraard dat je niet hoeft te wachten tot de klant je factuur betaald heeft. Zo betalen veel factoringbedrijven dezelfde dag nog de factuur, wat natuurlijk erg fijn is. Daarnaast wordt bij veel factoringbedrijven het risico op faillissement en wanbetaling van je debiteur meeverzekerd.

Wat zijn de nadelen van factoring?

Elk voordeel kent zijn nadeel en dat geldt ook voor factoring. Zo is factoring een relatief dure manier van financieren, aangezien de fees die factoringbedrijven vragen vaak flink zijn. Daarnaast kan het ook klanten afschrikken. Zij krijgen namelijk – zodra ze de factuur ontvangen – te maken met het factoringbedrijf en niet meer met jou persoonlijk.

Voor wie is factoring geschikt?

Factoring is geschikt voor iedereen die facturen verstuurt. Maar is factoring het waard voor jouw bedrijf? Met name groeiende bedrijven kunnen mooi profiteren van factoring. Zo kunnen zij onmiddellijk over geld beschikken om investeringen mee te doen en dus sneller ontwikkelen. Factoring het populairst onder zzp’ers en MKB’s.

Ga jij in 2019 ook aan de slag met factoring? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Share this post