Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Terwijl we even een pauze nemen van het bingen van Drive to Survive seizoen 3 op Netflix, staan we stil bij de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een onderwerp dat vorig seizoen veelvuldig aan bod kwam in onder andere de formule 1 en dat zal dit jaar niet anders zijn. De grote katalysator is de wereldkampioen: Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur is van plan om zich ook dit seizoen volop te blijven uitspreken tegen racisme.
Black Lives Matter
Dat is maar goed ook, want hopelijk gaan zo meer coureurs en fans dit doen. Mochten de Black Lives Matter-protesten van vorig jaar het niet hebben duidelijk gemaakt: er is nog steeds racisme en discriminatie in de wereld. 21 maart is de dag tegen racisme en discriminatie nadat op 21 maart 1960 een demonstratie in Zuid-Afrika plaatsvond om te zorgen dat de anti-apartheidwetten er doorkwamen. Uiteraard heel positief, ware het niet dat deze demonstratie werd onderbroken door de politie die het vuur opende en 69 personen het leven ontnam.
Echter is racisme helemaal niet zo’n ‘ver-van-ons-bed-show’. Het gebeurt niet alleen in de geschiedenis of alleen ver weg. Ook in Nederland worden veel mensen ermee geconfronteerd. Of het nu mensen zijn die worden gediscrimineerd of mensen die bijvoorbeeld bepaalde stereotypes in hun hoofd hebben die ze er liever uit willen hebben: racisme en discriminatie komen in extreme en minder extreme varianten voor, maar beiden zijn even problematisch op hun eigen manier.
Lewis Hamilton tegen racisme
Wie zich enorm uitspreekt tegen racisme is Lewis Hamilton. De coureur trekt aan de bel in de vrij witte Formule 1-wereld. De coureur zegt zelf al op zijn vijfde voor het eerst te zijn geconfronteerd met racisme. Hij wil zorgen dat andere mensen dat niet hoeven mee te maken, daarom spreekt hij zich uit. Dat doet hij bijvoorbeeld door te knielen bij de Oostenrijkse grand prix in juli vorig jaar, door met de letters Black Lives Matter op zijn helm te rijden en door tijdens een persmoment een t-shirt te dragen met daarop de tekst: ‘Arresteer de agenten die Breonna Taylor hebben vermoord’.
De 36-jarige coureur kon er niet meer stil over zijn, over iets waarmee hij constant wordt geconfronteerd en waar in zijn woorden ‘te lichtzinnig’ over wordt gedaan. Door zijn vader sprak hij zich eerder nooit uit. Die adviseerde hem vooral te ‘praten op het circuit’, kortom: de sterren van de hemel te rijden. Echter waren er zoveel opgekropte emoties en frustraties dat de coureur heeft besloten een andere weg in te slaan. Alsnog rijdt hij de sterren van de hemel -hij wist vorig seizoen zelfs het record van Michael Schumacher te breken-, terwijl hij tegelijkertijd een essentiële stem is in de strijd tegen racisme en discriminatie. Hij heeft zelfs de Hamilton Commission opgezet waarmee hij de representatie van zwarte mensen in de sport wil verbeteren.
Strijd tegen racisme
Hij neemt daarmee soms wel risico’s. Zo was het dragen van het t-shirt over Breonna Taylor niet volgens de regels van de Formula One-organisatie, want iedereen moet zijn teamkleding dragen. Lewis ziet dat anders. Hij zegt: “Elk weekend hebben we weer de spotlight op ons gericht en dat betekent dat we elk weekend de kans hebben om mensen bewust te maken van deze problematiek. We leven niet in een tijd waarin alles oké is.” Inmiddels is de Formula One-organisatie zelf meer gaan doen aan inclusiviteit. Hoewel we nog moeten zien in hoeverre het dat echt gaat doorvoeren, kunnen we erop rekenen dat Hamilton doorstrijdt. Naar eigen zeggen betekent zijn mijlpaal het vaakst kampioen te zijn geweest niets als hij niet doorvecht tegen racisme.
We kijken uit naar het nieuwe raceseizoen, naar de manier waarop Hamilton -en hopelijk meer coureurs- zorgt dat het gesprek over racisme blijft doorgaan, maar ook simpelweg hoe hij ditkeer gaat zorgen dat hij nummer 1 blijft. Al is het maar om te zorgen dat zijn boodschap zo goed mogelijk over de bühne komt.
Beeldbron: randomwinner
Verder lezen over Auto
Automotive15.11.2024
De mooiste auto’s uit de geheime collectie van Alfa Romeo
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Automotive09.11.2024
Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Automotive24.10.2024
De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit
Automotive23.10.2024
10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum
Automotive18.10.2024
Rivian laat je auto er als KITT van Knight Rider uitzien
Automotive14.10.2024