Nieuws27.09.2024

Fietsers, wind mee maakt je uiteindelijk niet sneller


Als je op de fiets naar je werk wind mee hebt, en deze draait, waardoor je op de terugweg ooit wind mee hebt, dan heb je geluk: je gaat sneller en je wint tijd. Wat blijkt echter? Heb je op de terugweg wind tegen, dan heb je uiteindelijk helemaal geen tijd gewonnen. 

Wind mee

Wind mee voelt altijd heerlijk: je zoeft over de weg alsof Moeder Natuur je net als een echte moeder een duwtje in de rug geeft. Je voelt je koning te rijk, het fietspad van jou en je bent toch nog op tijd voor die meeting. Heb je wind tegen, dan is het een ander verhaal. Als de wind maar stevig genoeg is, dan zit menig fietser scheldend op zijn stalen ros. Althans, wanneer dit een niet-elektrisch exemplaar is. We weten allemaal waarom e-bikes zo razend populair zijn in Nederland. Niet alleen omdat we nu eenmaal een fietsland pur sang zijn, maar omdat je altijd wind tegen hebt en de e-bike daar goed tegen bestand is.

Nu lijkt het misschien alsof alles zoveel soepeler gaat met wind mee, maar zodra je wind tegen hebt op eenzelfde stuk, blijk je helemaal geen tijd te winnen. Amerikaanse onderzoekers hebben dit getest bij mensen die aan ‘everesting’ doen. Dat heeft niets te maken met altijd rusten: het is een training waarbij je uiteindelijk de Everest qua kilometers ‘befietst’. Je rijdt dus steeds een berg op, net zo lang tot je de hoogte van Mount Everest hebt bereikt: 8.480 meter. De vraag daarbij is: kan een stevige wind in de rug beïnvloeden welke tijd een fietser rijdt? Gaat hij sneller? Een nieuw onderzoek stelt dat dat niet zo is. 

Wind tegen

Martin Bier van de East Carolina University heeft ontdekt dat het uiteindelijk de race niet zou beïnvloeden. Ben je goed in vorm, dan doe je meer dan 20 uur over het everesten van een heuvel of berg, maar er zijn professionals die het in 7 uur redden. Een bepaalde rijder, McLaughlin, deed voor zijn everesting-sessie een 810 meter-deel van een weg met een klim van 117 meter. Er was niet veel wind toen hij het voor het eerst probeerde, maar tijdens de tweede keer wel. Hij reed toen ook een aanzienlijk betere tijd: kwam dat door die rugwind?

Onderzoek geeft nu aan dat het dus niet ligt aan een beetje hulp van Moeder Natuur. Je moet namelijk ook steeds weer naar beneden fietsen en dan heb je wind tegen. Hoewel wind tegen naar beneden een stuk minder onaangenaam is dan wanneer je op een platte weg rijdt (of heuvelop), blijkt nu dat dezelfde wind mee die dan dus tegenwind wordt, net zo sterk is en het voordeel dat je had door de rugwind weer op 0 zet. De wind gaat je niet helpen dus. Wat wel? Afvallen en sterker worden, stelt Bier. 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.