Nieuws03.09.2021

F1 keert na 36 jaar terug in Nederland


Wij houden jullie dit weekend op de hoogte van de social media storm rondom de #DutchGP

De laatste keer dat er een Formule 1 race in Nederland gehouden werd, waren Kimi Raikkonen en Fernando Alonso nog een kleuter, kreeg Lewis Hamilton nog borstvoeding en moest de rest van de huidige coureurs nog geboren worden. De locatie is nog wel dezelfde, het Circuit van Zandvoort, maar de racebaan lijkt nauwelijks nog op die uit 1985. Naast (veel) meer veiligheidsmaatregelen heeft het circuit nu ook een heuse kombocht gekregen, vernoemd naar tweevoudig Indy 500 winnaar Arie Luyendijk. Gelukkig hebben de Tarzanbocht, het Scheivlak en de Hugenholtzbocht hun legendarische namen behouden. In dit artikel, dat de komende dagen regelmatig aangevuld zal worden, houden we de ontwikkelingen van het eerste Nederlandse F1-weekend in 36 jaar bij.

FIA onthulde nieuwe Nederlandse vlag

Ook voor de FIA was het weer even wennen, terug in Nederland te zijn. Dat werd pijnlijk duidelijk toen eerder deze week de eerste officiële informatie voor het F1 raceweekend in Zandvoort door de FIA de wereld in geslingerd werd. Informatie over de verdeling van de sectoren, de bandenkeuze en wat technische specs van het circuit. En de Nederlandse vlag… blauw, wit, rood… uhm… wablief? Precies… op z’n kop.

De Nederlandse vlag zoals die er volgens de FIA uit zou zien (ahum)
De Nederlandse vlag zoals die er volgens de FIA uit zou zien (ahum)

Alles, nou ja bijna alles, is nieuw op Zandvoort

Na jaren van voorbereiden, en een jaar uitstel vanwege het virus dat we inmiddels allemaal wel kennen, begon donderdag dan toch echt het eerste Nederlandse F1 weekend in 36 jaar. Normaal doen lang niet alle coureurs mee aan de trackwalk, een wandeling rond het circuit om de baan beter te leren kennen. Waar liggen de APEX’en? Waar zijn eventuele hobbels en bobbels die je beter kunt mijden? Welke curbes kun je wel nemen, welke niet? Allemaal informatie die de coureurs van vrijwel alle circuits kunnen dromen. Zelfs Max, die normaliter de trackwalks overslaat.

Zo niet van Zandvoort. Daar heeft namelijk nog niemand van de huidige generatie F1-piloten in wedstrijdverband met een F1-bolide gereden. Natuurlijk, Max en Ricciardo hebben er wel eens met een Red Bull gereden tijdens de Jumbo Racedagen, maar dat was niet in wedstrijdverband. En veel coureurs hebben in hun Formule 3 tijd de Marlboro Masters op Zandvoort gereden. Maar dat was dus met een formulewagen die heel wat minder vermogen en snelheid heeft. Bovendien is het circuit van Zandvoort de afgelopen vier jaar nogal veranderd. Dit weekend gaan alle coureurs voor het eerst écht door de gloednieuwe kombochten. En dat voelt toch anders dan tijdens de vele uren die ze ongetwijfeld allemaal al doorgebracht hebben op de simulator.

En daarom was het dus druk tijdens de trackwalk. Het team van Alpine had raceveteraan Tom Coronel ingehuurd voor wat inside information over Zandvoort.

Donderdag was ook de dag dat de eerste officiële FIA-bolide het circuit verkende. Bernd Mayländer reed de eerste rondjes in de Aston Martin safety-car. Onder andere voor opnames die tonen waar de tracklimits liggen. De ‘roofcam’ beelden van een van die rondjes verschenen kort daarna al op Twitter.

De kombochten trokken natuurlijk bijzonder veel aandacht van de coureurs. Daniel Ricciardo demonstreerde met de ‘stroopwafeltest’ hoe stijl de ‘banking’ in de Arie Luyendijk bocht is.

Het volledige programma van het F1 weekend in Zandvoort:

Vrijdag, 11u30 – 12u30: Eerste vrije training
Vrijdag, 15u00 – 16u00: Tweede vrije training
Zaterdag, 12u00 – 13u00: Derde vrije training
Zaterdag, 15u00 – 16u00: Kwalificatie
Zondag, 15u00 – ca 17u00: Race

Foto credit: Frans Ruiter on Unsplash

In ieder geval is het ‘orange army’ er al helemaal klaar voor. Of, zoals deze gevatte twitteraar zegt: heerlijk op schoolreisje.

Zelfs meervoudig wereldkampioen Hamilton kleurde oranje:

In Nederland is Formule 1 op televisie bij ZiggoSport. Veel mensen vragen zich af waarom er buiten wordt gepresenteerd met een mondkapje:

Wat er ook gebeurt, als je een stroopwafel eet, dan moet het goedkomen:

Veel mensen spreken ook hun zorgen uit over de 1,5 metermaatregel:

Terug naar de sport, want er zijn ook verschillende meningen over de bochten in het parcours. De onderstaande F1-fan is in ieder geval tevreden:

Of is het circuit gewoon te smal?

“Onze” Max had het niet makkelijk tijdens deze vrije trainingen:

Leuk om te zien hoe allerlei organisaties inspelen op de formule 1-gekte:

Vandaag om 15u00 is het zover (zondag 5 september). De eerste F1 race op Nederlandse bodem na 36 jaar en 11 dagen… Max is er klaar voor om racelegende Nicki Lauda op te volgen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Entertainment

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbor...

Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Will Smith en Martin Lawrence zijn al jaren een geweldig duo. Als agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett hebben ze al vele criminele zaken opgelost in de Bad Boys-films. En bovendien gezorgd voor wat leuke memes die nog s...

Entertainment28.03.2024

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Watcha gonna do?
Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt

Enkele weken geleden is de bedenker van Dragon Ball op de leeftijd van 68 jaar overleden. Nu is er een eerbetoon aan hem, Akira Toriyama, aangekondigd. Eentje waar de fans van kunnen genieten: een Dragon Ball-pretpark. M...

Entertainment22.03.2024

Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt

​Er komt een film van The Sims: dit weten we tot nu toe

Margot Robbie speelde vorig jaar de sterren van de hemel in Barbie, maar eerder zagen we haar ook in geweldige rollen zoals Harley Quinn, Kayla Popisil, Tonya en natuurlijk Naomi Lapaglia. Ze is een zeer geliefde actrice...

Gaming21.03.2024

​Er komt een film van The Sims: dit weten we tot nu toe

Sul sul!
Black Mirror krijgt een zevende seizoen en dat komt al vrij snel

Netflix-serie Black Mirror heeft een paar jaar niks van zich laten horen, maar toen was daar vorig jaar een nieuw seizoen. Nu is er een nieuw seizoen in de maak, onthult de streamingdienst, en dat komt al vrij vlug. Geen...

Entertainment15.03.2024

Black Mirror krijgt een zevende seizoen en dat komt al vrij snel