Nieuws24.09.2024

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis


Een half miljoen huishoudens in Nederland hebben te maken met energie-armoede, waardoor ze bijvoorbeeld bij het Noodfonds van de overheid moeten aankloppen voor hulp met hun energierekening. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.

 

Energie-armoede

We kunnen mensen met energie-armoede natuurlijk helpen door ze achteraf met hun rekening te helpen, maar de overheid doet er beter aan om een duurzamere oplossing te geven waar gezinnen niet alleen nu, maar nog jarenlang profijt van hebben. En die duurzamere oplossing is letterlijk: het huis duurzamer maken.

Mensen die op bijstandsniveau leven (1.283 per maand voor een alleenwonende) zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan elektriciteit. Een deel hiervan heeft ernstige geldproblemen. Een flink deel: 500.000 huishoudens, die vaak in slecht geïsoleerde huizen leven. Deze huishoudens komen maandelijks gemiddeld 39 euro per maand te kort. Bij 50.000 ervan is dat zelfs 83 euro per maand, met 9000 huishoudens die 167 euro per maand tekortkomen om hun energierekening te betalen.

 

Huizen verduurzamen

TNO denkt dat huizen verduurzamen via woningcorporaties de oplossing is: financiële steun is hierdoor in veel gevallen overbodig en de mensen hebben minder problemen. Nu kosten deze huishoudens 250 miljoen euro per jaar als we naar het tekort kijken, maar met isolatie en renovatie van huurwoningen met slechte energielabels kan dat tot 184 miljoen euro afnemen. Niet bij iedereen, want bij sommige mensen ligt het echt aan de lage inkomens en niet zozeer aan de staat van de woning. 

Het enige wat nog een moeilijke groep is, dat zijn de mensen die in het geheim in energie-armoede leven. Denk daarbij aan mensen die expres de verwarming uitlaten, wat weer slecht kan zijn voor zowel het huis als de gezondheid. Een andere oplossing kan zijn om mensen meer naar stedelijk gebied te laten verhuizen: energie-armoede blijkt onder andere in Groningen en meer plattelandse regio’s voor te komen, waar huizen vaak vrijstaand zijn en daardoor niet meeliften op de verwarming van de buren, wat je in een appartementencomplex wel hebt.

Waar huizeneigenaren ook van veel gemeentes mogelijkheden krijgen om hun huis te verduurzamen, zou dat ook moeten voor huurwoningen van mensen die het financieel echt moeilijk hebben. Dat scheelt de overheid op den duur waarschijnlijk juist geld. 

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Al die plastic zakjes, afhaalbakjes en overig weggooiplastic is waardeloos. Een nieuw plan is om het allemaal te veranderen in gas.

Nieuws23.09.2024

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen

Met de net aangekondigde iPhones is het voor sommige mensen moeilijk om niet voor een nieuw toestel te gaan. Sommige mensen kopen elk jaar of elke twee jaar steevast een nieuwe iPhone, anderen doen er langer mee. Maar, wat doe je met je oude iPhone als je je nieuwe in gebruik hebt genomen? Je hebt ruime keuze.

Mobile23.09.2024

Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Renault Master H2-Tech duurzame mobiliteit op waterstof

Waterstofvoertuigen hebben een groot voordeel: ze kunnen snel worden getankt, vaak binnen vijf minuten, en bieden een aanzienlijk rijbereik, vergelijkbaar met traditionele dieselvoertuigen.

DC Business17.09.2024

Renault Master H2-Tech duurzame mobiliteit op waterstof

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Een cadeau voor iemand kopen kan een grote uitdaging zijn. Misschien is iemand helemaal duurzaam en vallen daardoor veel cadeautjes af, of heb je te maken met een religie waardoor de standaard fles drank die je altijd meeneemt naar een feestje niet geschikt is. Er zijn cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen. Dit zijn ze.

Lifestyle04.09.2024

5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst