De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het gaat niet op rolletjes bij het Hyperloop-project dat Tesla-oprichter Elon Musk ooit bedacht en daarna in de open source-gemeenschap dropte. Het transport dat via een vacuum in een buis hoge snelheden kan bereiken heeft al gewerkt in een praktijktest en zou volgens berichten nog steeds in 2020 het eerste traject werkend moeten kunnen hebben. Om daar te komen is er echter wel wat geld nodig. Of ja, veel geld. Investeerder en mede-oprichter Shervin Pishevar heeft net 50 miljoen dollar opgehaald maar wil begin volgend jaar nog eens 250 miljoen ophalen om het bedrijf draaiende te houden. En dat is nog maar het begin.
Ietsjes duurder
Er is in de basis niks mis met Hyperloop: het werkt, er zijn al gegadigden en de ontwikkeling gaat redelijk voorspoedig. Één van de belangrijkste aspecten van de nieuwe transportmethode was dat het goedkoper zou zijn dan bijvoorbeeld hogesnelheidstreinen. Die kost per aangelegde kilometer ligt echter heel ver uit de buurt van de schattingen die Elon Musk origineel heeft gedaan, zo blijkt. Hij becijferde dat de kost per kilometer aangelegd ‘spoor’ rond de 12 miljoen dollar zou liggen, maar de berekeningen die nu aan potentiële investeerders worden doorgegeven zetten dat cijfer op zo’n 85-120 miljoen dollar. De vraag is: wie gaat dat betalen?
Interne ellende
Dat gaat een dure grap worden dus, maar gelukkig zijn er altijd investeerders in Dubai die wel wat over hebben voor een technologisch wonder. Hyperloop One, zoals het bedrijf achter de ontwikkeling officieel heet, heeft echter ook intern strubbelingen. Mede-oprichters Pishevar en zijn collega Brogan BamBrogan hebben ruzie, de laatste heeft het bedrijf inmiddels met een aantal anderen verlaten en er zijn rechtszaken over en weer over wie de macht binnen het bedrijf had of probeerde te pakken.
Het maakt de ontwikkeling van deze snelle transportmethode niet makkelijker, dus hopelijk blijft het schema wel enigszins gehandhaafd en kunnen we begin volgend jaar een nieuwe test zien op realistische schaal die voor eens en altijd bewijst dat de technologie het waard is om er zoveel geld in te pompen.
[Afbeeldingen © Hyperloop One]
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024