Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Waarschijnlijk is er in jaren niet zoveel gezocht naar ‘it giet oan’ op Google. Want als er echt strenge vorst wordt voorspeld dan hebben Nederlanders het nog maar over één ding: de Elfstedentocht. En hoe zuur zou het zijn als we wél genoeg ijs hebben, maar de tocht der tochten niet door kan gaan door de coronacrisis? De pandemie maakt een Elfstedentocht dit jaar namelijk zo goed als onmogelijk.
Elfstedentocht 2021
Toch laat de voorzitter van De Friesche Elf Steden, Wiebe Wileing, weten dat er met de huidige maatregelen geen Elfstedentocht kan komen. Ondertussen is #elfstedentocht2021 gewoon trending op Twitter. Begrijpelijk, want hoe leuk zou het zijn om met z’n allen voor de buis te zitten om naar zo’n bijzonder evenement te kijken?
Volgens metereoloog Gerrit Hiemstra blijft het voorlopig in ieder geval behoorlijk koud:
Wanneer komt er een Elfstedentocht?
Om de Elfstedentocht door te laten gaan moet het ijs op bijna de gehele route, van meer dan 200 kilometer, minimaal 15 centimeter dik zijn. In totaal zijn er 15 tochten georganiseerd en de laatste vond plaats in 1997, al 24 jaar geleden dus. Hoewel de kans jaarlijks klein is op de tocht der tochten, wordt het elk jaar door de organisatie volledig op papier georganiseerd. Dat is ook wel nodig, want er moet snel geschakeld worden als het zover is.
Alleen leden van de Koninklijke Vereniging “De Friesche Elf Steden” komen in aanmerking voor een start-controlekaart. Dus mocht je enthousiast worden maar niet zijn ingeschreven: helaas pindakaas. Dit is een wedstrijd voor liefhebbers die vaak al jarenlang lid zijn.
Wist je dit al over De Elfstedentocht?
- De eerste Elfstedentocht ooit werd gereden op 2 januari 1909 en gewonnen door Minne Hoekstra, die er 13 uur en 50 minuten over deed.
- De laatste Elfstedentocht werd gereden op 4 januari 2997 en werd gewonnen door Henk Angenent, die er 6 uur en 49 minuten over heeft gedaan.
- Vrouwen mogen pas sinds 1985 deelnemen aan de tocht der tochten. Bij de eerstvolgende editie komt er een apart klassement voor vrouwen.
- De rayonhoofden zijn belangrijk, want de route van de tocht is ingedeeld in 22 rayons. Bij strenge vorst bekijken zij dagelijks de staat van het ijs.
- Er zijn 30.000 startplekken beschikbaar en ervaring leert dat ongeveer 80% van de startgerechtigden op komt dagen bij een Elfstedentocht.
- De controlekaart is tijdens het schaatsen essentieel en in elke stad bevindt zich een controlepost. Deze controlekaart wordt voor het laatst gestempeld bij de finish te Leeuwarden.
- Elke deelnemer, die binnen de gestelde tijd de wedstrijd of tocht voltooit en alle stempels heeft verzameld, ontvangt het felbegeerde elfstedenkruisje.
- Naast het kruisje is er voor de elf eerste mannen en de elf eerste vrouwen tevens een medaille.
- De tocht van 1963 wordt gezien als een van zwaarste. Overdag vroor het -18 graden Celsius. Van de meer dan 10.000 deelnemers behaalden uiteindelijk slechts 57 wedstrijdrijders en 72 toerrijders een Elfstedenkruisje: een diepterecord in de geschiedenis van de Elfstedentocht.
- In 1986 reed de 18-jarige Koning Willem-Alexander de Elfstedentocht onder de schuilnaam W.A. van Buren, hij haalde op tijd de finish.
KNSB wil toch wedstrijden op natuurijs
Schaatsbond KNSB wil dat er, ondanks de pandemie, toch schaatswedstrijden op natuurijs plaatsvinden. De flinke kou is uitzonderlijk en daarom pleiten organisaties binnen de schaatswereld voor een protocol om toch wedstrijden te organiseren. Dat moet dan wel heel snel worden geregeld, want het ijs is natuurlijk weer snel verdwenen. “De periode van natuurijs die voor ons ligt, is uitzonderlijk in Nederland”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Er ligt een unieke kans, die we willen grijpen. Goed te zien dat heel de schaatswereld hierachter staat. Wij zijn sinds dit weekend in gesprek met diverse betrokken partijen om te kijken of we de plannen werkelijkheid kunnen laten worden.”
Laten we, samen met Erben Wennemars, duimen voor een verantwoord georganiseerde Elfstedentocht. Dat is toch precies waar we nu allemaal zin in hebben? De Elfstedenkoorts is in ieder geval losgebarsten, we houden jullie op de hoogte!