Nieuws12.09.2019

Een treinstoel in je woonkamer? NS verkoopt interieur van treinen


Een duurzame oplossing voor oud materiaal

Je hebt ze vast weleens ergens zien staan: treinbankjes op aan kantoor of een oude noodrem aan de muur. Omdat NS een deel van haar oude Sprinters gaat vervangen, gaan onderdelen in de verkoop. Daarmee wil de NS ongeveer 11,7 miljoen kilo aan afval besparen en de items een tweede leven geven. De treinonderdelen worden gedemonteerd en dat noemt de NS ‘oogsten’. Op deze manier ontstaan nieuwe grondstoffen die ingezet kunnen worden voor nieuwe producten.

Treinbankjes, tafels en bagagerekken

De complete inrichting van de oude treinen wordt in de verkoop gedaan. Dat gaat van prullenbakken tot treinbankjes, tafels, bagagerekken en raampjes. Het type Sprinter waar het om gaat rijdt sinds 1978 door ons land en is vanaf 2005 deels gemoderniseerd. In 2020 worden de oude treinen vervangen door nieuwe exemplaren.

Alle materialen en onderdelen uit de treinen zijn gebruikt en ongereinigd. Een deel hiervan is rond de 40 jaar oud, het andere deel gemiddeld 12 jaar. Als consument zal je waarschijnlijk niet snel zelf onderdelen kopen, aangezien ze in batches worden verkocht. Zo kun je de meeste treinbankjes alleen per 100 of 200 tegelijk afnemen. Maar de kans is groot dat opkopende partijen deze binnenkort wel in de verkoop doen en je ze daar kunt kopen.

Er worden ook een aantal ‘Collector Item’s’ verkocht op kleinere schaal, zoals spiegels, koplampen en handremmen.

Nieuwe treinen met stopcontacten en WIFI

De oude Sprinters hebben ruim 7,8 miljoen kilometer door Nederland afgelegd en daarbij ongeveer 46,9 miljoen reizigers vervoerd. Nieuwe treinen zijn energiezuinig, voorzien van (hopelijk werkende) WIFI, stopcontacten en USB-aansluitingen in de 1e en 2e klas.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Duurzaam

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden