Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet wist dat octopussen (inktvissen) naar elkaar toe bepaald niet vriendelijk zijn. Onderzoekers stellen zelfs dat het asociale dieren zijn. Dat maakt de uitkomsten van dit volgende onderzoek op z’n minst bijzonder. Nog los van de vraag hoe de onderzoekers op het idee gekomen zijn dit te gaan onderzoeken. Wat blijkt namelijk. Wanneer je octopussen een bepaalde dosis MDMA, ook wel ecstacy genoemd, toedient, dan worden ze heel aanhankelijk. Om niet te zeggen, ze zuigen zich aan elkaar vast (ja, die was té makkelijk).
Asociale agressieve beesten
Onderzoekers wisten dus al veel langer dat octopussen bepaald geen aanhankelijke dieren zijn. Sterker nog, wanneer ze in gevangenschap gehouden worden, bijvoorbeeld voor onderzoek, dan moeten ze allemaal in een eigen, afgesloten, aquarium. Anders vechten ze elkaar het water uit, net zo lang tot een van beiden het loodje legt en door de ander opgegeten wordt.
Gul Dolen, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University, was al geruime tijd geïnteresseerd in het (asociale) gedrag van octopussen. Zelf deden hij en zijn lab al jaren onderzoek naar de effecten van MDMA op het menselijk brein. Een en een is ook in de VS twee zou je dus denken. Echter, Dolen werd pas echt getriggerd toen enkele jaren geleden wetenschappers de volledige genetische code van de Californische tweevlekoctopus ontrafelden.
Daaruit bleek dat octopussen en mensen bijna identieke genen hebben voor een eiwit dat het signaalmolecuul serotonine aan hersencellen bindt. Dit eiwit is ook het doelwit van MDMA, dus Dolen vroeg zich af hoe het medicijn dit meestal onvriendelijke dier zou beïnvloeden.
MDMA maakt octopussen ‘mellow’
De volgende uitdaging was het toedienen van de ecstacy. Zomaar even een pilletje in het avondeten stoppen, was geen optie. Daarom kwamen ze op het idee om de octupussen, die niet veel groter zijn dan een mensenhand, in een ‘beker’ met een oplossing van zeewater en MDMA.
Bij de eerste experimenten bleek de dosis MDMA te hoog, waardoor de opctupussen leken te ‘trippen’. Ze raakten in paniek en gingen in een hoekje liggen staren. Met kleinere doses werden ze een stuk rustiger – mellow – en uiteindelijk dus ook aanhankelijker. Beesten die normaliter elkaar het licht niet in de tentakels gunnen leken elkaar ineens heel erg te mogen.
Wat het nut van dit onderzoek is? Geen idee. Misschien een handig weetje voor aquarium liefhebbers die twee octopussen bij elkaar willen zetten.
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024