Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het is vandaag de dag van Earth Hour. Van 20.30 uur tot 21.30 uur doen we allemaal een uurtje het licht uit. Kaarsje aan voor wat licht – en romantiek – en je doet de aarde, jezelf en de generaties na ons een groot plezier. Je hoeft er geen natuurfreak voor te zijn, want als je juist ‘down to earth’ bent, dan weet je dat je best een uurtje elektriciteit kunt missen.
Earth Hour
Earth Hour gaat namelijk niet alleen om lichten uitdoen, het gaat om even een uurtje geen stekkers in het stopcontact. Earth Hour is niet voor niets gelieerd aan de zomertijd: het is al wat langer licht aan het worden en de mooiste tijd van de aarde komt er weer aan, het lenteseizoen. Het wordt georganiseerd sinds 2007 en dit jaar markeert de vijftiende editie. Earth Hour wordt vooral geleid door het Wereld Natuur Fonds, dat een livestreamshow organiseert met Humberto Tan, Armin van Buuren en André Kuipers. Er worden bovendien optredens gegeven door Danny Vera, Martijn Fischer en FRIDAY, plus een mini-show van Guido Weijers.
De reden om Earth Hour te organiseren is niet alleen om een uur geen elektriciteit te gebruiken en dus energie te besparen. Het gaat er algeheel om dat je je bewust wordt van hoeveel elektra je gebruikt en dat echt niet alles constant aan moet staan. Bovendien wordt ook de uitstoot van koolstofdioxide verminderd tijdens Earth Hour. Een uurtje maar, dat zet geen zoden aan de dijk? Dat zou je denken, maar aan het eerste Earth Hour deden 2,2 miljoen mensen mee (wat zorgde voor een besparing van tussen de 2 en 10 procent aan energie) en dat was alleen in Australië. Inmiddels is het wereldwijd (180+ landen) en zijn het nog veel meer miljoenen mensen geworden die willen bewijzen dat ze wel even een uurtje zonder stroom komen, ook al is het zaterdagavond.
Voice for the Planet
Volgens het WNF is het dit jaar extra belangrijk om de Voice for the Planet-petitie te tekenen, want er zijn veel grote beslismomenten en evenementen die de toekomst van de natuur beïnvloeden: een nieuw kabinet in Nederland, de UN Biodiversity-conferentie in oktober en de UN Climate Change-conferentie in november. Ook roept men tijdens Earth Hour op om op social media te delen dat je meedoet: alles om maar aandacht te vragen voor dit fenomeen, maar vooral voor het welzijn van de aarde. Het hoeft niet, als je alleen al een uurtje het licht uitdoet, dan heb je al iets goeds gedaan.
Het is wel een spannend Earth Hour, want iedereen die op zaterdagavond nog aan het borrelen is moet zorgen dat hij voor half 9 thuis is in plaats van 9 uur om ook in het eigen huis mee te doen. Ook zal je LEGO Masters even moeten terugkijken op Videoland, want het is uiteraard niet de bedoeling dat je je lampen uitdoet en je laat bijschijnen door je televisiescherm. Zorg dat je smartphone voldoende is opgeladen, zodat je daarop bijvoorbeeld de Earth Hour-livestream kunt volgen of Netflix-docu Life on Our Planet (natuurlijk met David Attenborough). Of gewoon toch LEGO Masters.
Beeldbron: cocoparisienne
Verder lezen over Wetenschap
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Technology30.09.2024
Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family
Robot met losse handjesOnline27.09.2024