Nieuws16.09.2024

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt


De Ig Nobelprijzen zijn vergeven en er zitten pareltjes tussen. Deze prijzen worden elk jaar vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoek dat verrassend is, origineel en mensen laat lachen. Uit de pas lopende wetenschap dus. Dit zijn de 10 winnaars.

Ig Nobelprijzen

Ig lijkt misschien op LG, alsof dat de sponsor is van de Nobelprijzen, maar dat is niet zo. De Nobelprijzen zijn nog steeds de meest prestigieuze prijzen als het om de wetenschap gaat. De Ig staat voor ignoble, wat betekent ‘onverdiend’ en juist ‘niet nobel’. Maar natuurlijk is dat met een knipoog, want de winnaars zijn stuk voor stuk wetenschappers die daadwerkelijk officieel wetenschappelijk onderzoek hebben uitgevoerd. Dit zijn de 10 winnaars:

1. Vrede

Kunnen we levende duiven in raketten stoppen om ze zo de goede kant op te sturen? Een paper van de Amerikaanse psycholoog B.F. Skinner ging hierover en het heeft alles te maken met een bizar idee in de tweede wereldoorlog waarbij echt werd gekeken of je duiven kan trainen om ze raketten te laten begeleiden. Project Pigeon werd ook echt uitgevoerd in 1944 en de duif heeft zijn taak goed en wel verricht.

2. Botanica

Echte planten doen de vormen van nepplanten in de buurt na. Jacob White en Felipe Yamashita kwamen tot de ontdekking dat sommige planten de planten om hen heen na-apen qua vorm, ook als dat nepplanten zijn. Het gaat specifiek om de Boquila Trifoliolata die de bladeren van maar liefst drie andere planten kan imiteren. Werden genen overgeheveld? Nee, dat kan niet, want het kon zelfs kunstmatige planten nadoen, ook als die geen direct contact hadden. Pretty creepy.

3. Anatomie

Gaat het haar van mensen op het noordelijk halfrond dezelfde kant op als dat van mensen op het zuidelijk halfrond? Dit heeft natuurlijk ook met erfelijkheid te maken, maar Marjolaine Willems, Quentin Hennocq, Sara Tunon de Lara, Nicolas Kogane, Vincent Fleury, Romy Rayssiguier, Juan José Cortés Santander, Roberto Requena, Julien Stirnemann en Roman Hossein Khonsari besloten het uit te zoeken. Wat blijkt? Kinderen van het zuidelijk halfrond hebben vaker haar dat tegen de klok ingaat dan kinderen van het noordelijk halfrond. Maar of dat nou echt aan de locatie ligt of aan andere invloeden van buitenaf, dat valt nog te bezien.

4. Medicijnen

In de wereld van medicijnen wilden Lieven A. Schenk, Tahmine Fadai en Christian Büchel uitzoeken of nepmedicijnen die pijnlijke bijverschijnselen zouden veroorzaken meer effectiviteit vertonen dan nepmedicijnen die dat niet in de bijsluiter hebben. Kortom: voel je je placebo op een negatieve manier, of niet? 77 mensen deden mee aan de proef waarin neusspray werd gebruikt. Wat blijkt? Mensen voelden meer pijn als ze wisten dat een medicijn pijnlijke bijwerkingen had. 

5. Natuurkunde

James C. Liao is onze nieuwe held: hij bewees dat dode forellen nog steeds zwemmen. Ook al zijn hun ogen kruisjes en komen ze zelf nergens meer, wanneer ze in een stroming worden geplaatst, dan blijken de vissen wel degelijk te bewegen, zonder hiervoor energie nodig te hebben. Dit gebruiken ze levend ook, om te synchroniseren met inkomende stroomveranderingen.

6. Fysiologie

Ryo Okabe, Toyofumi F. Chen-Yoshikawa, Yosuke Yoneyama, Yuhei Yokoyama, Satona Tanaka, Akihiko Yoshizawa, Wendy L. Thompson, Gokul Kannan, Eiji Kobayashi, Hiroshi Date en Takanori Takebe vielen in de prijzen door een vreemd onderzoek dat alles te maken heeft met anussen. Kunnen zoogdieren ademhalen met hun anus? Ja, zo bleek. Muizen en micro-varkens moesten het helaas ontgelden in dit onderzoek, maar hierdoor kon wel bewezen worden dat sommige zoogdieren door de anus ademhalen als het echt niet anders kan. De volgende vraag is: kunnen mensen dit ook?

7. Waarschijnlijkheid

Een Nederlandse winst in dit vak: František Bartoš, Eric-Jan Wagenmakers, Alexandra Sarafoglou, Henrik Godmann en een heel team hebben aangetoond dat hoe je een muntje vasthoudt voordat je hem opgooit, geen invloed heeft op of het eerder kop of munt is. Nagenoeg niet. Na 350.757 keer een muntje opgooien is gebleken dat het bijna 50/50 is. 51 procent van de muntjes valt op het plaatje dat ook naar boven wees voor het werd opgegooid.

8. Scheikunde

Tess Heeremans, Antoine Deblais, Daniel Bonn, and Sander Woutersen hebben (en ja, daar zit dus nog meer Nederlands bij!) wilden testen of ze dronken wormen en nuchtere wormen uit elkaar konden houden. Ze lieten ze een wedstrijdje doen. De nuchtere wormen bereikten de finish natuurlijk eerder dan hun dronken tegenhangers, waarmee ze bewezen dat stroming door een gestructureerde ruimte een betrouwbare methode is om actieve polymeren te sorteren op lengte en activiteit. Bijzonder.

9. Demografie

Saul Justin Newman deed detectivewerk en heeft daarmee de Ig Nobelprijs gewonnen. Hij ontdekte dat veel mensen die beroemd zijn omdat ze zo oud zijn geworden, vaak uit plekken komen die juist een heel slechte administratie hadden van wie er is geboren en wie er is overleden. Dat we dus denken dat Italianen bijvoorbeeld ouder worden, is onzin: in 1997 stonden er 30.000 Italianen op de rol voor pensioen, terwijl die eigenlijk dood waren. In 2010 waren 230.000 Japanse 100+’ers verdwenen of dood of gewoon door een fout niet goed geregistreerd.

10. Biologie

Koeien blijken als ze melk geven in eerste instantie de melk even tegen te houden. Reden voor een bizar onderzoek. Fordyce Ely en William E. Petersen lieten een papieren zak exploderen naast een kat die op de rug van een koe stond om te laten zien hoe koeien met hun melk omgaan. De kat blijkt uiteindelijk niets uit te maken, maar de knallende tas liet koeien zo schrikken dat ze konden bewijzen dat een koe melk even ophoudt door adrenaline in het bloed.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Award

8 momenten van de MTV VMA’s 2024 die je niet wil missen

De MTV-awardshow die vaak de tongen losmaakt was gisternacht te zien en dat was weer een kleurrijk geheel. Deze 8 momenten mag je niet missen.

Entertainment12.09.2024

8 momenten van de MTV VMA’s 2024 die je niet wil missen

SNL, Fallout: dit zijn de winnaars van de Emmy’s voor Creative Arts

Dit is de lijst met producties die voor een Emmy in aanmerking komen. Doe er dus vooral je voordeel mee, sommige van deze producties zijn te vinden op Disney+ en HBO Max.

Entertainment08.09.2024

SNL, Fallout: dit zijn de winnaars van de Emmy’s voor Creative Arts

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

De lelijkste website van 2024 kun je bijna niet meer gemaakt krijgen in 2024: de programma’s die je kunt gebruiken om sites te maken zijn simpelweg veel te goed geworden, daarmee kun je een gedrochtje als deze er niet meer uit weten te halen.

Online04.07.2024

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Websites met Comic Sans, of gekke kleurencombi's. Je kunt nu stemmen op de website die jij eruit vindt springen op het gebied van lelijkheid.

Online29.05.2024

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

30 grappige dierenfoto’s die kans maken op de Comedy Pet Awards 2024

Het is weer bijna tijd voor de finale van de Comedy Pet Awards en voordat we horen wie de winnaars zijn, zijn hier de 30 grappige dierenfoto's die kans maken op de winst.

Mobile19.05.2024

30 grappige dierenfoto’s die kans maken op de Comedy Pet Awards 2024

Oscars 2024: hier stream je alle winnaars

De Oscars zijn vergeven: de beste films van 2023 hebben hun prijzen gekregen en hierbij viel vooral op dat Oppenheimer goed op stoom was: 7 Oscars gingen er naar die film, waaronder de meest begeerde, namelijk die van Be...

Entertainment11.03.2024

Oscars 2024: hier stream je alle winnaars

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

“Het lijkt niet uit te maken wat ik doe. Ik ben altijd nummer twee. Niemand weet hoe hard ik het geprobeerd heb. Ik heb gevoelens die ik niet kan uitleggen. Ik word er gek van.” Je zou het niet zeggen, maar dit zijn...

Entertainment27.02.2024

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

Oscar-nominaties bekend: Oppenheimer en Barbies strijden door

De Oscar-nominaties van dit jaar (maar voor films van 2023) zijn bekendgemaakt. We zien dat Oppenheimer de grootste kanshebber is met 13 nominaties, Poor Things heeft er 11, Killers of the Flower Moon 10 en het fijne Bar...

Entertainment23.01.2024

Oscar-nominaties bekend: Oppenheimer en Barbies strijden door

Verder lezen over Wetenschap

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

Microplastics: ze zitten in je bloed, in je organen en zelfs in je testikels. Kun je er nog vanaf komen?

Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise