Nieuws06.01.2022

Drone redt patiënt met hartstilstand


Onbemande heli bracht de levensreddende AED

Drones zijn niet alleen fun, of worden gebruikt voor militaire doeleinden. Ze kunnen ook ingezet worden in noodsituaties. Dat is op zich niks nieuws. Diverse ziekenhuizen en laboratoria experimenteren al met drones voor het transport van bijvoorbeeld bloedmonsters en medicijnen.

Drone brengt AED-redding

Nieuw bewijs voor de meerwaarde van drones in (medische) noodsituaties werd, zo blijkt nu, in december in Zweden geleverd. Daar werd het leven van een 71-jarige man gered doordat een drone op tijd een AED op de plek kon afleveren waar de oudere man door hartstilstand getroffen was.

De man was zijn oprit in Trollhättan sneeuwvrij aan het maken toen het noodlot toesloeg. De aanrijtijden van ambulances, zelfs door de lucht, zijn in die afgelegen Zweedse regio iets ruimer dan wij hier gewend zijn. Door snel handelen en het direct bellen van 112 kon een drone de benodigde AED binnen drie minuten na de oproep al bij het slachtoffer en een inmiddels gearriveerde arts uit de buurt afleveren. De patiënt werd na een succesvolle reanimatie door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling en is inmiddels, bijna een maand later, al volledig hersteld.

Het was voor het eerst dat de Emergency Medical Aerial Delivery service (EMADE), dat in de Zweedse afgelegen Västra Götaland al actief is, bij een levensreddende operatie betrokken was. EMADE is ontwikkeld door Everdrone in nauwe samenwerking met Center for Resuscitation Science van Karolinska Institutet, SOS Alarm en Region Västra Götaland. De operaties worden ook ondersteund door Vinnova, Swelife en Medtech4Health.

Plannen voor Drone Response Network

Eind vorig jaar onthulde het Nederlandse Avy de Area Drone, die ingezet kan worden in noodsituaties. De fabrikant ontvouwde toen ook plannen voor een (landelijk) Drone Response Network. Het verhaal uit Zweden, waar een dergelijk netwerk in afgelegen gebieden dus al actief is, toont aan dat een dergelijk drone-hulp-netwerk wel degelijk een meerwaarde kan hebben.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Drone

DJI introduceert de handzame selfie-drone DJI Neo

De DJI Neo is echt gemaakt om mensen te verleiden tot het kopen van een drone. Het apparaat kost minder dan 200 euro.

Gadgets05.09.2024

DJI introduceert de handzame selfie-drone DJI Neo

Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel

Dit weekend heeft Mysteryland wederom zijn positie als voorloper in de festivalwereld bevestigd met een adembenemende en ongekende eindshow die bezoekers sprakeloos achterliet. Deze unieke show, ontwikkeld in samenwerking met BUD en TWOFIFTYK DRNS, integreerde 600 drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang samen in een perfecte choreografie die de grenzen tussen realiteit en virtualiteit liet vervagen.

Entertainment03.09.2024

Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel

Eindshow met drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

De zomer is volop bezig, en dat is natuurlijk ook het perfecte moment om jezelf en/of je geliefden te verwennen met de nieuwste gadgets. Van draagbare luidsprekers voor strandfeesten tot slimme zonnebrillen en waterdichte drones voor avontuurlijke opnames, of leuke nieuwe gadgets voor in en om huis, er is voor ieder wat wils.

Gadgets15.08.2024

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

DJI Neo gelekt: kleinste, betaalbare drone van DJI

DJI lijkt in de komende weken zijn lichtste budgetdrone tot nu toe aan te kondigen. Dit is de DJI Neo.

Gadgets01.08.2024

DJI Neo gelekt: kleinste, betaalbare drone van DJI

Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones

De Olympische Spelen moeten nog goed en wel beginnen, maar er is nu al een schandaal waardoor een Canadese coach alvast niet welkom is op het sportevenement.

Events24.07.2024

Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones

Deze droneshow is van een nieuw niveau

Als je de recente einde-van-de-dagshow van Disney hebt gezien, dan weet je dat drones een nieuwe dimensie toevoegen aan die show. Maar, wist je dat het nog heftiger kan?

Gadgets04.07.2024

Deze droneshow is van een nieuw niveau

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

DJI zal het dus niet onder zijn eigen naam doen: de ‘DJI’-fietsen lijken onder het merk Amflow Bikes uit te komen.

Gadgets02.07.2024

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt