Nieuws22.11.2022

Doorbraak nierpatiënten: dialysevrijheid door Neokidney


Nierpatiënt zijn heeft enorme impact op je dagelijks leven. 2,8 miljoen mensen ter wereld moeten drie keer per week 4 uur lang in het ziekenhuis zitten voor hun dialysebehandeling. Tenminste: daar kan nu verandering in komen. Er is namelijk innovatie op het gebied van nieren: de kunstnier van het Nederlandse bedrijf Nextkidney.

Draagbaar dialyse-apparaat

De kunstnier betekent dat er nog steeds wel gedialyseerd moet worden, maar dat dat kan op momenten die voor de nierpatiënt goed uitkomen. Eigenlijk wordt een patiënt op die manier weer wat minder patiënt en wat meer mens. Bovendien schijnt de kunstnier ook een positieve invloed te hebben op de levensverwachting. De levensverwachting van een twintiger die aan de dialyse moet is 40 jaar. Start je tussen de 45 en 65 jaar met dialyse, dan heb je 50 procent kans dat je binnen 5 jaar overlijdt. Technologische innovaties zijn essentieel om mensen langer te laten leven: op een goede manier. Allemaal dankzij een draagbare kunstnier genaamd Neokidney, waarvan nu een werkend prototype bestaat dat maar 10 kilogram weegt.

Nextkidney is een Nederlands bedrijf dat heeft kunnen rekenen op grote investeringen van onder andere verzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis. Ook de Nierstichting is nauw betrokken bij dit project. Het zogeheten hemodialyse-apparaat is draagbaar, waardoor je niet meer naar het ziekenhuis hoeft te gaan en bijvoorbeeld stress hoeft te hebben wanneer je op vakantie gaat. Je ziet niet meer zo vast aan een ziekenhuis en dat biedt veel vrijheid voor mensen met nierproblematiek. Het betekent ook dat er niet per se allerlei ziekenhuispersoneel nodig is en aangezien dialyse een van de duurste behandelingen binnen de basisverzekering is, kan dit ook op dat gebied een innovatie zijn.

Zorg toegankelijk houden

Er komen in Nederlandse ziekenhuizen binnenkort ook al pilots met het apparaat. Joep de Groot, CEO van CZ: “Wij investeren in de draagbare kunstnier en de introductie in de zorg, omdat wij geloven dat de draagbare kunstnier het leven van nierpatiënten drastisch verbetert. De draagbare kunstnier draagt ook bij aan een verlaging van de zorgkosten, onder andere omdat er minder inzet van schaars medisch personeel nodig is. Daarmee helpt deze unieke dialysemachine om de zorg in Nederland breed toegankelijk te houden voor iedereen.” In Nederland zijn er ongeveer 6.200 mensen afhankelijk van dialyse.

Dialyse is heel belangrijk: zonder dialyseren zouden nierpatiënten sterven. Het is dus extra belangrijk dat dit ‘alternatief’ veilig is. Sinds april 2022 worden er al veiligheidstesten gedaan en er zijn inmiddels ook twee klinische studies bezig in Frankrijk en Nederland om te zorgen dat Neokidney straks kan worden gebruikt in Europa. Neokidney wordt naar verwachting in 2024 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Daarvoor is het wel een crowdfunding-campagne gestart, met de hoop 5 miljoen euro op te halen: 1,9 miljoen is er al van binnen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Innovatie

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer