Een paar jaar geleden was de Drentse plaats Ruinerworld wereldnieuws. In een afgelegen boerderij werden een vader en 5 kinderen ontdekt, die daar in het geheim een leven leidden. Documentairemaakster Jessica Villerius maakte, met medewerking van de vier oudste kinderen, een indrukwekkende documentaire: De kinderen van Ruinerwold. De afgelopen weken werd de 4-delige serie door BNNVARA uitgezonden. Een aantal goede vrienden en oud-huisgenoten van de oudste kinderen hebben een stichting en crowdfundingactie opgezet om de kinderen een nieuwe start te geven.
Miljoenen mensen hebben de documentaire de afgelopen weken gezien. In de vier afleveringen leren we meer over het bizarre leven dat de 9 kinderen hebben geleid in Ruinerwold. Een leven compleet afgesloten van de buitenwereld. Vader Gerrit Jan van D. voedde de kinderen de afgelopen jaren op geheel eigen, wrede, wijze op. In de documentaire krijg je een inkijkje in het leven dat de kinderen jarenlang hebben geleid. Er is veel, soms schokkend, oud videomateriaal te zien en de vier oudste kinderen vertellen zelf hoe zij hun jeugd met geweld, indoctrinatie en misbruik hebben ervaren. Als kijker blijf je sprakeloos achter. Het is maakster Jessica Villerius uitstekend gelukt om een integer en indrukwekkend portret te maken.
Door een aantal bekenden van de oudste kinderen werd een Stichting en crowdfundingactie gestart. Alle negen kinderen hebben weinig om op terug te vallen, met het ingezamelde geld wil de Stichting hen een start geven in de samenleving. Denk aan geld voor studies, tandartsen, rijlessen en het inrichten van woonruimtes. De actie maakt wel duidelijk hoeveel indruk de documentaire op veel Nederlanders heeft gemaakt, want er wordt massaal gedoneerd. Binnen 2 dagen werd het streefbedrag van € 270.000, € 30.000 per kind, al bereikt.
Wil je ook doneren? Dat kan nog de komende 6 dagen via deze link. De teller blijft hard oplopen. Wat mooi om te zien dat zoveel mensen niet alleen onder de indruk zijn van de beelden en verhalen, maar ook een donatie doen. Heb je de documentaire nog niet gezien? Kijk hem dan terug via NPO Start.
Fotocredits header: BNNVARA