Nieuws15.06.2021

​Dit is waarom we bomen planten om CO2-uitstoot te compenseren


Bomen zorgen voor zuurstof en houden onze aarde leefbaar. Ze zijn essentieel voor onze planeet en als we hier nog een tijdje willen leven, dan moeten we voldoende bomen hebben. Doordat er steeds meer natuur verdwijnt en onze leefomgeving vervuilt, is het essentieel dat er nieuwe bomen worden geplant. Het duurt weliswaar een tijd voordat ze net zo groot zijn als hun gekapte vrienden in het regenwoud, maar zonder bomen hebben we op aarde geen toekomst. Dit klinkt wel heel somber, dus draaien we het eerst even om. Want bomen zijn ook jouw vrienden.

De magische voordelen van bomen

Niet alleen voor ons eigen bestaan zijn bomen essentieel, ons hele ecosysteem en alle flora en fauna zijn ervan afhankelijk. Dieren leven erin, bomen zuiveren de lucht, bieden schaduw, fungeren als leefomgeving, verkoelen en voorkomen overstromingen. En dit zijn nog niet eens alle voordelen van bomen. Wist je bijvoorbeeld dat elke boom jaarlijks tot 1,7 kilo verontreinigende stof uit de lucht haalt? Door onze planeet opnieuw te bebossen zorgen we ervoor dat mensen, dieren en planten een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Dit is waarom we steeds meer bomen planten om onze CO2-uitstoot te compenseren

We hebben bomen nodig om onze lucht gezond en zuurstofrijk te houden. Daarvoor is het planten van een enkele boom niet voldoende. Grote bossen absorberen veel giftige chemicaliën. Alle bossen ter wereld absorberen zelfs een derde van de wereldwijde uitstoot. Die uitstoot moet omlaag, maar we blijven bomen nodig hebben. Ze absorberen die giftige chemicaliën en filteren deze uit de lucht. Daarnaast geven ze ons adem door zuurstof af te geven. Ze zijn de longen van onze aarde. Ontbossing is een enorm probleem. Van de cijfers word je echt niet gelukkig: de mens vernietigt zo’n 48 voetbalvelden aan bos per minuut en bijna de helft van alle bossen wereldwijd is al verdwenen. Gelukkig kunnen we daar ook zelf iets aan doen: door de aarde te herbebossen!

We hebben miljarden bomen nodig

Met zoveel bos dat verdwijnt, hebben we miljarden bomen nodig ter compensatie. Natuurlijk hebben we vooral een verlaging van de CO2-uitstoot nodig, maar meer bos net zo goed. Het planten van bomen blijft daarom essentieel om de huidige trends van stijgende broeikasemissies door verbranding van fossiele brandstoffen en vernietiging van bossen om te buigen.

Zelf bomen planten is meestal geen optie. Daarom zijn er organisaties die dit voor je doen. Dutch Green Business is daarvan een voorbeeld, dat is ’s werelds eerste beursgenoteerde onderneming die zich richt op CO2-compensatie, natuurbehoud en het planten van bomen.. Je kunt hier abonnementen afsluiten waarbij zij ervoor zorgen dat er elke maand namens jou 1, 2 of 5 bomen worden geplant. Zo draag je zelf bij aan de herbebossing van onze planeet! En de bomen die je plant zorgen ervoor dat je zelf CO2-neutraal wordt.

[Fotocredits –
proslgn © Adobe Stock]

...

Verder lezen over Duurzaam

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.

Nieuws24.09.2024

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go