Nieuws16.04.2020

“Dit is waarom Nederlanders niet van gordijnen houden”


Vorig jaar in september was ik te gast in de Duitse stad Nürnberg en maakte er een stadstour met een gids. Na een hoop geschiedenis gaat het gesprek richting de verschillen tussen Nederlanders en Duitsers. Dan verwacht je een handjevol cliché vooroordelen, zoals dat we gierig zouden zijn, of luidruchtig, of dat we zogenaamd nog steeds op klompen lopen. Maar nee, volgens mijn gids is het meest opvallende aan ons volkje dat wij Nederlanders niet van gordijnen houden. “Jullie laten gordijnen altijd open, of in de meeste gevallen heb je ze niet eens”.

En dan ga je natuurlijk meteen aan je eigen huis denken – want ja, ze heeft gelijk dat niet ieder raam heeft een gordijn heeft, maar daar heb ik een goede reden voor. Meteen denk ik ook aan het Brabantse dorp Klundert, dat met carnaval Loerendonck genoemd wordt. Omdat de mensen daar graag om het hoekje van hun raamkozijn naar buiten loeren, om te zien of er nog wat op straat gebeurt. Daar gaan de gordijnen ook niet dicht.

Vandaag kopt CNN precies hetzelfde: Why Dutch people don’t mind you peering into their homes. Dus het zijn niet alleen de Duitsers die zo over ons denken, de Amerikanen delen die mening. Volgens de schrijver van het artikel is het één van de leukste dingen om te doen als je in Nederland (Amsterdam) bent: zodra het donker wordt een rondje wandelen omdat je dan bij iedereen naar binnen kunt gluren. Er zou zelfs onderzoek gedaan zijn naar dit ‘exhibitionistische’ trektje van ons.

Niets te verbergen

Het antwoord op de waarom-vraag is volgens CNN ook bekend: het komt vanuit de protestants-calvinistische leer dat eerlijke burgers niets te verbergen hebben. Door je gordijnen open te laten zeg je in feite “kijk mij eens een eerlijk persoon zijn”.

Maar is dat zo? Of is het gewoon heerlijk om de gordijnen open te laten om je blik te verruimen? Het gros van Nederland woont in een (klein) rijtjeshuis met niet bepaald ruime voor- of achtertuinen. Een beetje meer zicht op de wereld om je heen is wel zo prettig. Is het luiheid na de verhuizing, waarbij gordijnen op hetzelfde lijstje komen te staan als plinten? Of is het gewoon ‘niet erg’ als iemand bij je naar binnen kijkt?

Nu het virus ons grotendeels binnenhoudt, is het maar goed dat wij zo’n open volk zijn en de gordijnen niet sluiten. Want er is op dit moment weinig leuker dan ’s avonds een blokje om te gaan en dan vooral bij zoveel mogelijk huizen binnen kijken. Om te zien dat zij er ook net zo’n bende van maken als jij, en geen zin hebben om op te ruimen. Om te zien dat Netflix echt het enige is dat ons ’s avonds op de been houdt. En zonder onze gordijnen-open-mentaliteit was de Berenjacht nooit een succes geworden. De gordijnen open is een traditie waarvan we niet wisten dat ‘ie bestond, maar laten we het lekker zo houden. Er is simpelweg niks mis mee.

© sborisov – Adobe Stock

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

...

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security