Gebruik je de DigiD-app wel eens op je iPhone? Lange tijd had je dan een nadeel ten opzichte van mensen die de app gebruiken op Android. Die konden namelijk hun paspoort laten controleren met de NFC-lezer in de telefoon. Dat gaat nu veranderen, want volgens DigiD-bedrijf Logius kunnen ook iPhones gebruikmaken van deze techniek.
Dat is een groot pluspunt, want DigiD wordt voor steeds meer dingen belangrijk. Of je nu wilt inloggen in je Belastingdienst-omgeving of een vraag wil stellen aan je gemeente. Meestal gebruik je daarvoor je standaard DigiD-inlog, maar soms wil je documenten inzien waar nog meer identificatie voor nodig is. Dat kan nu door een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart te scannen met de NFC-lezer van iPhone. Die Near Field Communication-lezer was eerder wat meer dichtgetimmerd door Apple, maar nu dus beter beschikbaar.
Als je op je Apple-apparaat de DigiD-app installeert, dan kun je meteen je paspoort of andere identificatie toevoegen door de telefoon tegen het bewijs aan te houden. Er zit een soort chip in je identiteitskaart, paspoort en rijbewijs die via die chiplezer kunnen worden uitgelezen. Je kunt dat doen met een iPhone 7 of hoger met iOS 13. Het werkt met alle ID’s, maar je moet rijbewijs moet wel van na 14-11-2014 zijn.
Het heeft lang geduurd voor iPhones het konden, maar het is nu zover. 2,5 jaar na Android is het nu mogelijk op met je Apple-toestel meer te doen met de DigiD-app. Dat scheelt hopelijk weer een gang naar het gemeentehuis. De overheid zal er niet alleen daarom blij mee zijn: de regering heeft ooit uitgesproken dat het verwacht dat het vertrouwen in DigiD wordt verhoogd als dit ook op Apple-smartphones kan worden geïmplementeerd.
Sommige partijen willen trouwens nog verder gaan en pleiten voor een digitale kluis voor alle Nederlanders. Dit zou dan een soort ultra-versie zijn van DigiD. Er is echter ook twijfel, want een grote kluis met al je gegevens, betekent ook dat deze goed dichtgetimmerd moet zijn. Het is inmiddels lang geleden dat DigiD werd aangevallen, maar ook die technologie heeft ooit vol kwetsbaarheden gezeten. Hierdoor is het vertrouwen in het systeem flink beschadigd, wat waarschijnlijk de komst van een digitale kluis zal dwarsbomen.