Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
1984 was een belangrijk jaar voor de mensheid: toen kloonden we voor het eerst een dier. Hoewel het klonen zelf succesvol was, bleken er toch complicaties op te treden. Dolly, het gekloonde schaap, is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Maar, hoe zit het nou met klonen: kunnen we het, of kunnen we het niet?
Kerntransplantatie
Bij klonen wordt er zonder geslachtsgemeenschap een kopie gemaakt van een organisme. Het is een nakomeling van één ouder, die genetisch gezien bijna 100 procent identiek is. We spreken over reproductief klonen via kerntransplantatie. De kern van een cel van de genetische ouder wordt in vitro gebracht in een ontkernde eicel, en die wordt dan in de baarmoeder van de draagmoeder gezet. Zo is al het erfelijke materiaal van één ouder. Het is ook geen kopie: het is een genetische kopie: wat betekent dat het niet een exacte kopie is. Immers is de kloon een baby bij de geboorte, niet 10 jaar zoals het dier dat is gekloond, om maar iets simpels te noemen.
Kerntransplantatie dus. In 1984 gebeurde dat voor het eerst met een schaap, door Steen Willadsen. Er volgende nog twee kalfjes in 1987. In 1996 was het dan tijd voor het bekendste gekloonde dier ter wereld: Dolly, een schaap dat uit de kern van een volwassen huidcel van een schaap werd gekloond.
Dolly het schaap
Als er één schaap over de dam gaat, volgen er meer, want het hek was ook echt van de dam door Dolly. Allerlei beesten werden gekloond, katten, honden, koeien, muizen, geiten: het ging maar door. Echter was dat lang niet altijd met succes. Veel dieren overleden al tijdens de zwangerschap en ze waren ongezond. Denk aan problemen met vruchtbaarheid, ademhaling, het afweersysteem en bloedcirculatie. Het is dan ook iets waarvan veel dierenliefhebbers zeggen: dit moeten we niet meer doen, het is dieronvriendelijk. Christinen zeggen hetzelfde, maar dan omdat ze menen dat dit een teken is dat er van iedereen maar één, unieke variant behoort te zijn.
Maar goed, dat stopte de wetenschap natuurlijk niet. Er worden echter niet heel veel dieren meer gekloond: wel wordt er gekeken naar het genetisch aanpassen van dieren. Denk aan kippen die hierdoor mogelijk geen vogelgriep meer kunnen krijgen, of runderen die geen gekkekoeienziekte kunnen krijgen. Dit gebeurt voornamelijk in de Verenigde Staten: in ons land is klonen zelfs verboden. Zijn er al eens mensen gekloond? Voor zover bekend niet, omdat dit volgens de wetenschap ten eerste niet mogelijk is, maar omdat dit ook in veel landen om medisch-ethische redenen verboden is. In Nederland kun je voor het proberen te klonen van mensen maximaal één jaar gevangenisstraf krijgen of een geldboete: ja echt, dat staat in de wet (artikel 24, lid f). Het is zowel voor de kloon als voor de draagmoeder enorm risicovol.
Resusaap
Naast de VS is ook China een land waar wel gekloond wordt. Zo is er recent een resusaap gekloond. Met succes. Het diertje is inmiddels al twee jaar. In Nature Communications is te lezen dat primaten nu dus met succes gekloond kunnen worden en dat is natuurlijk een stuk dichterbij ons als mens dan een schaap. Zover is het echter, ook in China, nog lang niet. De resusaap is dankzij somatische celkerntransfer ter wereld gekomen en dat is precies dezelfde wijze als werd gebruikt bij Dolly. Zo zie je maar: Dolly heeft in de jaren ‘90 iets teweeg gebracht dat zo’n twintig jaar later nog steeds essentieel is voor kloontechnologie.
De resusaap is een succesverhaal (tot nu toe), maar ook weer niet: er zijn heel veel mislukte apen aan vooraf gegaan. Het zou zelfs maar in 1,5 procent van de gevallen goed gaan.
Antwoord op de vraag hoe het nu met klonen is, dat heeft dus vooral te maken met perspectief. Er is succesvol een aapje gekloond nu, dat ook al twee jaar leeft. Maar dat de kans zo klein is dat zoiets goed gaat, dat maakt het nog geen ultiem succesverhaal. En al helemaal niet iets dat we ook op mensen moeten loslaten. Plus: welke mens is bijzonder genoeg om te worden gekloond?
Verder lezen over China
Online08.11.2024
EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt
Automotive12.08.2024
Waarom sommige auto’s in China sinds een paar dagen misvormd lijken
Online30.07.2024
Worden je Temu-bestellingen straks duurder?
Cybercrime25.07.2024
Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox
banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrieCybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Online01.07.2024
Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China
Gadgets06.06.2024
Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt
Tech in Asia22.05.2024
Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024