Tekstschrijver die zich in haar vrije tijd vooral bezig houdt met media, entertainment, scripts schrijven en haar hond.
De Economist Intelligence Unit heeft haar uitslag voor de Safe Cities Index voor 2019 onthuld. Een ranglijst van de veiligste, grote, steden van de wereld. Ze beoordeelden 60 steden op 57 criteria, zoals veiligheid op het gebied van gezondheid, infrastructuur, maar ook digitale veiligheid en persoonlijke veiligheid.
De Japanse stad Tokyo staat op nummer één. Wel bijzonder als je nagaat dat het ook de meeste dichtbevolkte metropolis van de wereld is. De stad scoort hoog op alle vlakken (het behaalde 92 van de 100 punten), maar helemaal als het gaat om digitale veiligheid. Zo loop je hier het laagste risico om malware op je computer te krijgen. De Japanse hoofdstad scoort eigenlijk al jaren erg goed op de Safe Cities Index.
De top drie bestaat overigens helemaal uit Aziatische steden. Na Tokyo komen Singapore en Osaka op de tweede en derde plek.
Amsterdam nummer 4?
De veiligste Europese stad is, jawel, Amsterdam.
Dat nou juist Amsterdam zo hoog scoort is toch wel verrassend. Want Amsterdam is tegelijkertijd juist ook de meest onveilige stad van Nederland. Dus die twee uitkomsten, van verschillende bronnen, zijn in strijd met elkaar. Veel inwoners van Amsterdam geven aan dat ze zich helemaal niet zo veilig voelen, met name op de fiets of in het openbaar vervoer. Zo geven sommige Amsterdammers aan zelfs specifieke stations te mijden (denk aan Station Lelylaan of Bijlmer ArenA). De hoofdstad heeft ook een enorme taak aan de hardnekkige georganiseerde misdaad. Desalniettemin scoort de stad hoog op meerdere veiligheidscriteria van het onderzoek, met name op het gebied van gezondheid.
De top 10 veiligste steden ter wereld
- Tokyo, Japan
- Singapore
- Osaka, Japan
- Amsterdam, Nederland
- Sydney, Australië
- Toronto, Canada
- Washington DC, Verenigde Staten
- Kopenhagen, Denemarken én Seoul, Zuid-Korea
- Melbourne, Australië