Nieuws13.10.2016

De pc-markt zakt steeds verder weg


Met Apple voorop

De pc heeft het zwaar. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat dit het achtste opeenvolgende kwartaal is waarin de verkopen van personal computers (de categorie bestaat uit desktops, laptops en dingen als Microsoft Surface) terug zijn gelopen. Het lijkt er op dat de wereldbevolking heeft besloten dat een aparte computer niet meer zo belangrijk is als vroeger. Dat blijkt ook uit de cijfers: de ‘back to school’-verkopen die normaal voor veel omzet zorgen in deze tijd van het jaar bleken flink tegen te vallen. Alweer.

Te veel keuzes

Ook de opkomende markten lijken niet veel interesse te hebben in pc’s, zo zegt het onderzoek. Gebruikers in die landen hebben veel liever een goede smartphone of phablet, die hun digitale behoeftes prima bevredigt. Maar ook in de primaire markten is de animo laag: veel consumenten hebben twee of drie apparaten die ze gebruiken, waarvan de noodzaak om te upgraden het laagste is bij een pc. Niet gek ook: ons gebruikspatroon laat het prima toe om een pc van een paar jaar geleden te blijven gebruiken en dus wordt er niet snel een nieuwe gekocht. Als dat nog wel gaat gebeuren.

verkoopcijfers-pc-wereldwijd
verkoopcijfers-pc-wereldwijd

Apple zakt

Niet alle pc-makers schrijven rode cijfers: HP, Dell en Asus zitten nog net in de plus ten opzichte van vorig jaar, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Acer met een daling van 14 procent of Apple met zo goed als dezelfde daling dan ziet het er niet goed uit. De rest van de industrie, samen goed voor zo’n 22 procent van de markt, zakt nog harder met 16 procent. Het is opvallend dat Apple bij de verliezers zit, hoewel dat er ook mee te maken kan hebben dat er sinds 2014 geen nieuwe Macbook Pro meer is uitgekomen en dat Apple zelf ook in de andere producten in de pc-categorie weinig interesse meer lijkt te hebben.

Wellicht dat het tekenend is voor de toekomst: steeds meer mobiele apparaten die op de een of andere manier te koppelen zijn aan een scherm en toetsenbord, als je daar nog behoefte aan hebt. Dat zou betekenen dat de pc-markt ten dode is opgeschreven, met HP als last man standing, gezien de focus van het bedrijf op de zakelijke markt, die altijd jaren achterligt op de wereldwijde trend. Klein detail: Chromebooks werden niet meegeteld in dit onderzoek en daar lijkt het juist wel goed te gaan. Ergo: een pc mag gewoon niet te veel kosten, anders kopen we liever een nieuwe telefoon.

[Afbeelding © Rido – Fotolia]

...

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Verder lezen over PC

Een nieuw tijdperk voor Narrowcasting: bereik iedereen, overal

In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven geïnvesteerd in een narrowcastingoplossing om hun werknemerscommunicatie te verbeteren. Hoewel deze tv-schermen effectief zijn op kantoor en andere plekken in het bedrijf, missen thuiswerkers vaak (cruciale) informatie die hierop wordt getoond. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in 2023 ruim 5 miljoen mensen soms of meestal thuis werkten. Dat is 52% van alle werkenden. Hoe zorg je ervoor dat alle werknemers—ongeacht hun locatie—de narrowcastinginformatie zien? Narrowcasting voor pc’s is het antwoord.

Online30.10.2024

Een nieuw tijdperk voor Narrowcasting: bereik iedereen, overal

HP Pavilion Plus 16″ review: het scherm springt er bovenuit

Voor iedereen actief in de digitale wereld of die ergens werkt op een kantoor is een laptop onmisbaar. En die zijn er nog altijd in veel verschillende formaten. Vroeger waren dat vaak grote en logge dingen, amper draagbaar te noemen. Maar door de jaren heen werd alles kleiner, lichter, krachtiger en sneller. Toch is kleiner in dit geval niet altijd beter. Lees hier onze review van de HP Pavilion Plus 16".

Gadgets10.09.2024

HP Pavilion Plus 16″ review: het scherm springt er bovenuit

Nitro Blaze 7: de eerste handheld gaming-pc van Acer

De Nitro Blaze 7 (GN771), de eerste handheld gaming-pc van Acer. Dit apparaat combineert ultramoderne technologie met een compact design zodat de allerbeste games en entertainment altijd binnen handbereik zijn. De eerste generatie handheld gaming-pc van Acer is voorzien van een AMD Ryzen 7 8840HS-processor, inclusief Ryzen AI voor het optimaliseren van de prestaties en snelheid in een breed scala aan games en applicaties.

Gaming04.09.2024

Nitro Blaze 7: de eerste handheld gaming-pc van Acer

Concord gaat 2 weken na release offline: spelers krijgen geld terug

De game Concord wordt een kleine twee weken na release al offline gehaald. Na acht jaar in ontwikkeling te zijn geweest is het binnen 12 dagen over en uit met het spel.

Gaming03.09.2024

Concord gaat 2 weken na release offline: spelers krijgen geld terug

Gaming in 2024: deze videogames hebben gamers dit jaar veroverd

2023 is een jaar dat de gamewereld in vervoering heeft gebracht. Of het nu ging om Diablo 4, Starfield of Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - talloze nieuwe titels wisten gamefans vorig jaar te boeien. Nog maar een paar maanden later staan nieuwe gametitels in het middelpunt van de belangstelling, met de belofte van epische virtuele avonturen in 2024.

Gaming19.08.2024

Gaming in 2024: deze videogames hebben gamers dit jaar veroverd

Dit gaat er veranderen in WoW met de pre-patch van The War Within

The War Within komt binnenkort beschikbaar in World of Warcraft. Maar patch 11.0.1, de zogenaamde pre-patch, komt vandaag en morgen al live (ligt aan de timezone). Zoals we gewend zijn brengt ook deze pre-patch veel kleine en grote veranderingen met zich mee. Daarnaast is er ook weer de introductie van een leuk en tijdelijk pre-patch evenement.

Gaming23.07.2024

Dit gaat er veranderen in WoW met de pre-patch van The War Within

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

Drug Dealer Simulator is wel een heel bijzonder spel waarin je in een Zuid-Amerikaans gebied genaamd Isla Sombra je eigen drugskartel begint. 

Gaming21.06.2024

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden