Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Musea zijn al weken weer dicht, en zoals de zaken er op dit moment voor staan duurt dat nog minimaal tot medio deze maand. Wie echter niet kan wachten om de Nachtwacht van Rembrandt weer eens van dichtbij te zien, die kan nu ook online terecht. Sterker nog, op de website van het Rijksmuseum kun je dichterbij het meesterwerk komen dan ooit tevoren.
Een 5,6 terrabyte kiekje van de Nachtwacht
De foto is gemaakt met een 100 megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera. Of, beter gezegd, de 8430 foto’s, want dat is het aantal hoge resolutie kiekjes van 5,5 bij 4,1 centimeter die van elk detail van de Nachtwacht gemaakt zijn om tot de verbluffend gedetailleerde afbeelding te komen. Die samengestelde foto heeft een resolutie van 717 gigapixel (717.000.000.000 pixels dus) met een bestandsgrootte van 5,6 terrabyte (TB). De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer, waarmee één pixel dus kleiner is dan een menselijke bloedcel.
Dat is even wat anders dan het 64 megapixel kiekje dat je zelf in het Rijskmuseum, op een paar meter afstand van de Nachtwacht, zonder flits mag maken. Om er vervolgens thuis achter te komen dat hij toch niet helemaal scherp is.
Enorme uitdaging
Het maken van de afbeelding, zo vertelt Robert Erdman, senior scientist bij het Rijksmuseum, was een enorme uitdaging. “Veel mensen dachten dat het onmogelijk was en verklaarde het team voor gek dat wij het überhaupt probeerden.”
Behalve dat de 717 gigapixel foto leuk is voor bezoekers en andere kunstliefhebbers, stelt het onderzoekers wereldwijd in staat om de nachtwacht op elk moment, en vanaf elke plek, net zo nauwkeurig te onderzoeken als wanneer ze er zelf fysiek bij aanwezig zouden zijn.
Zo kunnen bijvoorbeeld alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nog nauwkeuriger bijgehouden worden. Deze foto is scherp genoeg zodat neurale netwerken nu in no-time het schilderij kunnen onderzoeken op bijvoorbeeld overeenkomsten in pigmentdeeltjes of het in kaart brengen van alle loodzepen. Met de vorige foto was dat nog niet mogelijk, aldus het Rijksmuseum.
Foto’s: Rijksmuseum
Verder lezen over Foto
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Mobile17.07.2024
Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden
Social Media02.06.2024
De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten
Online27.05.2024
5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen
Mobile27.05.2024
Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s
Mobile21.05.2024
Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is
Online22.02.2024
Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af
Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?Online26.10.2023