Nieuws21.01.2019

De mooiste foto’s van de bloedmaan


Heb jij de superbloedwolfmaan gezien?

Ben je vanmorgen (extra) vroeg opgestaan om de bijzondere bloedmaan te bekijken? De superbloedwolfmaan zorgde voor mooie plaatjes. Door de volledige maansverduistering kleurde de maan bloedrood en omdat het zo helder was vannacht, kon je dit verschijnsel goed bekijken.

Wat is een maansverduistering?

Bij een maansverduistering staan de zon, maan en aarde op één lijn (waarbij de aarde in het midden staat). De maan weerkaatst normaal gesproken het licht van de zon naar de aarde. Dat gebeurt niet tijdens een maansverduistering, want dan staat de aarde in de weg, waardoor de maan geen zonlicht krijgt. Eigenlijk staat de maan dus in de schaduw van de zon. Bij een totale maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde waardoor hij rood kleurt.

Bloedmaan is zeldzaam verschijnsel

Ook in juli 2018 konden we een bloedmaan zien. Helaas was het toen bewolkt en was het fenomeen voor minder mensen goed te zien. Toch is het een zeldzaam verschijnsel. De superbloedwolfmaan verschijnt deze eeuw maar drie keer. De volgende is in 2037.

Maansverduisteringen komen vaker voor, ieder jaar wel een aantal keer. Maar die van vannacht was volledig én bovendien goed te zien. In tegenstelling tot een zonsverduistering, kun je een maansverduistering wel zonder problemen met het blote oog bekijken.

De mooiste foto’s en inhakers

Op Twitter en Instagram kwamen mooie foto’s en leuke inhakers op de bloedmaan voorbij. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.