Nieuws10.11.2016

De kijksluiter legt medicijnen sneller en duidelijker uit


papieren bijsluiter uit de tijd

Bijsluiters zijn vreselijke dingen, vol met namen en opsommingen waar je niet vrolijk van wordt. Ze zijn heel specifiek, maar juist daardoor vaak niet heel duidelijk in wat je nu kunt verwachten als je een bepaald medicijn slikt. Dat kan makkelijker, dus daarom beginnen nu een honderdtal apotheken met de kijksluiter. Dat is een filmpje van maximaal 2,5 minuut waarin het medicijn en de eventuele bijwerkingen simpel worden uitgelegd. Je krijgt een code bij het medicijn, die vul je in op kijksluiter.nl en dan kun je in 95 procent van de gevallen zien hoe het zit.

Niet alle medicijnen hebben een kijksluiter, maar (vermoedelijk) de meest voorgeschreven medicijnen worden uitgelegd. Er zijn zo’n duizend animatiefilmpjes en als het systeem een succes blijkt zal dat aantal alleen maar toenemen. Slim is dat de site niet zomaar alle bijsluiters openbaar maakt en er voor zorgt dat je alleen maar de juiste kunt bekijken, zodat er geen verkeerde informatie verstrekt kan worden. Althans, zo lang mensen niet de verkeerde kijksluiter koppelen aan het verkeerde medicijn als ze er meerdere tegelijk krijgen.

Uitgebreid

Het systeem wordt nu getest bij zo’n honderd apotheken, maar wordt sowieso al uitgebreid en tegen het einde van volgend jaar zal het aantal tussen de zeven- en achthonderd zitten. Mensen kunnen dan zowel in de apotheek zelf als thuis kijken naar de video’s. Het systeem lijkt ideaal, maar natuurlijk moeten al die filmpjes wel betaald worden. Het bedrijf dat ze maakt, Zorganimaties, heeft er natuurlijk een belang bij dat deze manier van bijsluiters breder opgepakt wordt, maar ze stellen ook dat er geld bespaard wordt door deze manier van voorlichting. Dertig tot veertig procent van de geneesmiddelen worden niet of niet goed ingenomen, wat weer leidt tot onnodige complicaties, los van de geldverspilling van een eventueel duur medicijn dat niet wordt ingenomen.

In die zin dient de kijksluiter ook een extra doel, namelijk het voorlichten van patiënten op basis van hun indicatie, in plaats van op basis van het medicijn. Als een middel bijvoorbeeld voor zowel depressie als pijnverlichting wordt voorgeschreven, krijgen de patiënten de relevante bijsluiter en schrikken ze ook niet van dingen die wel in de bijsluiter moeten staan maar feitelijk niks te maken hebben met waar ze het voor slikken. Ook is het voor mensen wel fijn om niet uitgelegd te krijgen dat een bepaald medicijn winderigheid kan veroorzaken met een hele rij aan plaatsgenoten achter zich, maar dat ze die informatie gewoon thuis krijgen. Prima initiatief dus, waar we hopelijk als klanten niet financieel slechter van worden. De zorgverzekering is al duur genoeg.

[Afbeelding © Kijksluiter]

...

Verder lezen over Technology

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland