Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De kern van de aarde draait. Dat klinkt logisch, maar het draait niet meer zoals het dat lange tijd deed. De bolvormige kern van nikkel die zo groot is als de maan, draait steeds langzamer.
Kern van de aarde
In een studie door wetenschappers van de universiteit van Southern California (USC) is te lezen dat de kern van de aarde sinds 2010 is vertraagd. Dat is op te maken uit meerdere aardbevingen die hebben plaatsgevonden op dezelfde plekken. Wetenschappers leken naar de seismische golven die de aardbevingen teweegbrengen en konden hierdoor computerberekeningen loslaten op de staat van de aardkern. We kunnen er immers niet even een mijnwerker naar laten afdalen. Het is bijna 5.000 kilometer onder onze voeten.
De kern van de aarde gaat langzamer dan de laag waarop wij leven. Voor het eerst in 40 jaar tijd. Dit heeft niet alleen te maken met de harde kern van aarde: er zit een vloeibare kern van ijzer die als het ware constant in beweging is, alsof iemand het roert. Die beweging zorgt voor het magnetische veld rondom aarde. Dit beïnvloedt die harde kern ook, die nu dus afremt. Maar wat betekent dat precies? Is het gevaarlijk?
And this is why I don’t like reading the news at times- Study confirms the rotation of Earth's inner core has slowed and the implications are “unknown” #cool https://t.co/jWwPG9E4LE
— spenny (@SpennyTim) June 13, 2024
Andere tijden
In principe niet. Het kan vooral invloed hebben op de tijd. Er gaan hierdoor hoogstens wat fracties van een seconde van de dagduur af hier op aarde, stellen de onderzoekers. Maar het is wel een interessante bevinding als het gaat over de kern van de aarde, want daar gebeurt blijkbaar toch wat meer dan we dachten. Het is alleen een moeilijk gebied om onderzoek naar te doen, want het is onbereikbaar. De mens zal er nooit kunnen komen. Zelfs een sonde zou er niet geraken. De kern van de aarde is bedolven onder duizenden kilometers steen en metaal. En de radioactiviteit is ook niet te overleven, naast de hitte en de druk.
Kan die kern niet exploderen, met al zijn hitte? Nee, ook dat niet. Er is zoveel druk dat de aarde als het ware voor altijd bij elkaar wordt geduwd en juist heel wil blijven. Zelfs een gestoorde wereldleider zou nooit genoeg wapens en nucleaire energie bij elkaar kunnen verzamelen om de kern ook maar te beïnvloeden. Die natuur, die overleeft wel. En wij dit langzamer draaien van de kern dus ook wel, al snoept het wel wat microseconden van onze dagen af.
Verder lezen over Space
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Verder lezen over Wetenschap
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024