Heeft het toch nog zin gehad: de regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en CU) zijn het eens geworden over aanpassingen in de inlichtingenwet, ook wel de sleepwet of aftapwet genoemd. Nadat een kleine meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de huidige wet heeft gestemd was het aan het Kabinet om iets te veranderen en dat hebben ze nu ook aangekondigd te gaan doen.
Om de nee-stemmers niet te negeren heeft de coalitie gekeken wat er aan te passen valt aan de wet en dat is donderdag achter gesloten deuren gedaan. We weten niet meer dan dat ze het eens zijn geworden, maar vandaag zal vermoedelijk bekend worden gemaakt welke aanpassingen de wet krijgt.
Er is onder andere gekeken naar de bewaartermijn van de gegevens die de veiligheidsdiensten verzamelen. Die zal vermoedelijk korter worden dan de drie jaar die origineel gepland stonden voor de wet. Het delen van gegevens met buitenlandse veiligheidsdiensten – een flink struikelblok zelfs voor de mensen die vóór waren – zal vermoedelijk ook strenger geregeld worden.
Er wordt ook gezegd dat er een afspraak staat die zegt dat er specifieker data zal worden getapt, maar wat dat precies betekent horen we hopelijk later vandaag. Als dat betekent dat het ‘sleep’-gedeelte van de wet wordt aangepast zal dat veel mensen een plezier doen. De wet gaat per 1 mei in, dus er is niet veel tijd om de aanpassingen in orde te maken. Hopelijk wordt het meer naar ieders smaak en kunnen de veiligheidsdiensten straks hun werk doen zonder dat wij ons al te druk hoeven te maken over onze privacy. Sommigen zullen nooit tevreden zijn over welke aantasting daarin dan ook, maar we weten straks pas of onze stem een serieus verschil heeft gemaakt.
[Afbeeldingen © Leowolfert – Adobe Stock]