DJI heeft verreweg de populairste drones. Dat is geen nieuws. Ze worden niet alleen door drone-fanaten gebruikt, maar ook door de Nederlandse hermandad. DJI is een Chinees bedrijf. Die herkomst heeft veel bedrijven de afgelopen jaren al dwars gezeten. Denk maar aan de Huawei (5G) saga. Chinese bedrijven worden, door de politieke structuur van dat land, nogal eens in verband gebracht met hun (on)vrijwillige dienstverlening voor de lokale overheid. In dat licht bezien is het dus niet zo heel erg verrassend dat DJI nu ook met deze praktijken in verband gebracht wordt. De beelden en andere data die door drones van deze fabrikant verzameld worden, zouden ook naar China gestuurd worden. Al dan niet op last van de Chinese overheid.
Dat de Chinezen een ander idee hebben bij privacy, en de bescherming daarvan, is wel duidelijk. Letterlijk alles en iedereen wordt daar gecontroleerd. Maar of we wel zo blij moeten zijn met het feit dat beelden die geschoten worden met DJI drones die de Nederlandse Politie maakt, is natuurlijk een heel andere vraag.
Dat zijn immers vaak ook beelden waarop dingen te zien zijn die we liever niet aan buitenlandse overheden tonen. En dan doel ik niet alleen op het zoeken naar criminele activiteiten, maar ook het controleren van (grote) evenementen en de openbare orde. In dat geval verwacht je dat de beelden en data volkomen veilig opgeslagen worden en niet in handen komen van onverlaten of andere overheden.
Het is overigens niet de eerste keer dat de DJI drones op deze manier in het nieuws komen. In diverse andere landen wordt al geruime tijd gedacht over een verbod of is de verkoop aan banden gelegd.
Toch kan de Politie, zo stellen diverse technische experts tegenover onderzoeksplatform Investico, niet garanderen dat de data en beelden van hun DJI drones NIET op Chinese servers terechtkomen. Daarbij komt dus het feit dat DJI, als Chinees bedrijf, door de lokale overheid verplicht kan worden om data ter beschikking te stellen aan die overheid.
De Politie haast zich door te roepen dat de betreffende drones niet gebruikt worden voor zogenoemde ‘afgeschermde operaties’, dat men zich bewust is van de situatie, maar dat er tot nu toe nog geen datalek geconstateerd is. Tsja, volgens mij gaat het hier dan ook niet om een dataLEK, maar om data die gewoon volgens de ‘normale wegen’ naar de DJI servers in China wordt getransporteerd of daar wordt opgeslagen. Daar komt geen hacker of lek aan te pas.
DJI stelt desgevraagd dat hun drones veilig zijn en dat gebruikers er zelf voor kunnen kiezen dat de data niet gedeeld worden met DJI. Maar ja, dat zeggen ook alle Chinese fabrikanten van tech- en communicatie producten.