29.01.2021
Nieuws

​Coca-Cola: hoe zit het nou met dat geheime ingrediënt?

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Op deze dag in 1892 gebeurde er iets groots voor Coca Cola. Het begon weliswaar in 1885 met de uitvinding van cola, maar het werd pas echt een bedrijf in 1892. It Atlanta, Georgia werd The Coca-Cola Company een feit. In 1928 was Coca Cola pas voor het eerst in ons land verkrijgbaar. Hartstikke leuk, maar wat is Coca Cola eigenlijk? Wat zit er toch in Coca Cola wat het zo’n bijzondere smaak geeft?

Geschiedenis van Coca Cola

Dat weten we niet. Dat is het korte antwoord. Er zijn wel een heleboel interessante verhalen over dat geheime ingrediënt. Zo werd Coca Cola pas in 1935 koosjer verklaard, omdat een rabbijn de geheime ingrediëntenlijst mocht inzien. Dat was een hele happening, want rabbijn Tobias Geffen was een van de weinige mensen die de lijst ooit te zien kreeg. Wel interessant: Coca Cola is ooit begonnen bij John Pemberton, een apotheker die het Pemberton’s French wine coca noemde. Zou een bepaald bestanddeel uit wijn het geheime ingrediënt zijn?

Waarschijnlijk niet, want de French wine coca was niet gemaakt met wijn. Er was destijds een verbod op alcoholische versnaperingen, waardoor hij kolanoten gebruikte. Kolanoten hadden wel een goede smaak, maar wel erg bitter. Hierop besloot de apotheker suikersiroop toe te voegen. Er ontstond iets dat we nu kennen als Coca Cola, al was het op dat moment slechts een siroop waaraan mensen zelf koolzuurhoudend water moesten toevoegen. Mensen dronken het destijds bij maagklachten en nog steeds wordt cola vaak aangeraden als het rommelt.

Coca Cola in Nederland

Coca Cola werd een tijd ook in Nederland geproduceerd. Echter werd de siroop om deze drank te maken vanuit Amerika vervoerd. Kortom: wat er precies in die vaatjes zat uit de Verenigde Staten, kon mooi geheim blijven. Inmiddels weten we wel wat er in ieder geval in de frisdrank zit: koolzuurhoudend water, zoetstof, E338 (fosforzuur), E150d (sulfiet-ammoniakkaramel), cafeïne, arabische gom, kolanoten, cocabladeren (natuurlijk nadat de cocaïne eruit is gehaald, hoewel dat niet geldt voor de Coca Cola van voor 1905). Dat laatste is wel interessant, want je mag cocabladeren niet zomaar verhandelen. De Coca-Cola Company heeft hiervoor speciaal een uitzondering gekregen.

Cocaïne is dus niet het geheime ingrediënt, maar wat is dat dan wel? Er zijn mensen die uit oude Coca Cola-recepten hebben opgemaakt dat het gaat om een mix van alcohol, sinaasappelolie, muskaatolie, korianderolie, kaneelolie, limoenolie en oranjebloesemolie. Of het waar is? Bijna niemand schijnt het te weten. Wel wordt gedacht aan een mix van oliën, zoals zojuist beschreven, al zijn er ook bronnen die schrijven dat het om een mix gaat van wel 58 verschillende aroma’s. Hoe het ook zij, het is zo geheim dat zelfs de bazen van Coca Cola-fabrieken niet mogen weten wat toch ingrediënt ‘X’ is.

Geheim ingrediënt

Wat er ook in Coca Cola zit, het drankje is uniek. Er zijn veel bedrijven die het nadoen en die zelfs in hun reclamecampagnes tests laten uitvoeren om te laten zien dat ze die smaak kunnen nabootsen. Fans van het Amerikaanse icoon Coca Cola menen echter dat er altijd een smaakverschil merkbaar is. Of het komt door dat geheime ingrediënt, dat weet niemand. Sowieso wordt er tegenwoordig zelfs getwijfeld of dat geheime ingrediënt wel bestaat. Het gerucht is dat slechts een heel beperkte groep mensen weet wat het geheime bestanddeel is. Klopt dat echt, of verkoopt het bedrijf hierdoor alleen maar meer flesjes of blikjes? We blijven proberen achter die waarheid te komen, zeker op een dag die zo iconisch is voor het ultra-Amerikaanse merk.

Share this post