Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Plastic is een mooi materiaal en heeft veel toepassingen omdat het sterk, flexibel en licht van gewicht is. Toch heeft plastic de afgelopen jaren snel een slechte naam gekregen, omdat het heel vervuilend kan zijn als het niet op de goede manier wordt verwerkt of gebruikt. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. We produceren dan geen afval meer, maar maken steeds opnieuw gebruik van grondstoffen. Een duurzame oplossing voor plastic is er nog niet, maar daar wordt hard aan gewerkt. En dat is maar goed ook, want het gebruik van plastics neemt verder toe door. Dat komt onder andere door de bevolkingsgroei en toegenomen welvaart in Afrika en Azië.
Anders omgaan met plastic is noodzakelijk, want plastic heeft een grote waarde als materiaal en kan na gebruik weer ingezet worden als grondstof. Dat heet circulariteit. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. We produceren dan geen afval meer, maar maken steeds opnieuw gebruik van grondstoffen. Dan gaan we dus van plastic afval naar circulaire plastics. Hoe dat precies werkt leggen we uit in dit artikel.
Het goede van plastic
Laten we plastic eerst eens uit het verdomhoekje halen. Want we kunnen wel stellen dat plastic steeds vaker gezien wordt als een slecht product. En daar moeten we vanaf. Plastic heeft veel voordelen en mogelijke alternatieven belasten het milieu vaak nog meer. Bovendien helpen plastics ook mee aan een duurzame samenleving. Plastic helpt voedselverspilling te voorkomen en dankzij het lichte gewicht zijn voertuigen een stuk minder zwaar, waardoor de CO2-uitstoot daarvan vermindert. De mindere kanten van plastic kennen we allemaal: plastic vernietigt leefgebieden, draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en komt als plastic soep terecht in onze oceanen.
Circulaire plastics
Plastic leent zich bijzonder goed als circulair materiaal, het kan als een zeer waardevolle grondstof opnieuw gebruikt worden en weer toegepast worden in een nieuw plastic product.
En je zou misschien verwachten dat al het ingezamelde plastic een nieuw leven krijgt, maar helaas. Dat gebeurt met zo’n 31 product van al het plastic dat we weggooien, ongeveer de helft daarvan wordt circulair op een hoogwaardige manier hergebruikt en krijgt echt een nieuw leven.
De andere helft wordt toegepast in laagwaardige producten (=downcycling). En de rest belandtop de afvalberg, die uiteindelijk verbrand wordt.
Plastic is en blijft populair, dan kunnen we het maar beter zo slim mogelijk (her)gebruiken. Bij TNO wordt er veel onderzoek gedaan naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic, verzamelen, sorteren tot duurzame technologieën om plastics te recyclen. Nu lijdt plastic namelijk onder zijn eigen succes. Gelukkig is circulaire plastic in opkomst. Om dat tot een succes te maken moeten gebruikers, producenten en de overheid samenwerken en weten hoe plastic op de juiste manier te gebruiken en produceren.
Wat is hoogwaardig plastic?
Om plastic op de goede manier te kunnen recyclen, moet het materiaal zelf geschikt zijn. Je denkt misschien dat elke plastic hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Sommige verpakkingen zijn nu lastig te recyclen omdat ze bestaan uit verschillende plastics en toevoegingen van bijvoorbeeld papier en metaal. TNO ontwikkelt, in samenwerking met producenten, plastic producten die wel goed gesorteerd en gerecycled kunnen worden. Producenten moeten daarvoor innovaties doorvoeren. Denk aan het ontwerp en gebruik van materialen. Daar komen grote uitdagingen bij kijken, zeker wanneer het gaat om producten in de voedingsmiddelenindustrie.
Wat kun je als consument zelf doen?
Niet alleen het juiste plastic kopen, maar vooral minder wegwerpproducten aanschaffen is regel één. In een circulaire samenleving moeten we niet alleen meer producten recyclen, maar vooral minder spullen kopen en weggooien. Je kunt daar nu al mee beginnen! Sta eens wat vaker stil bij wat je aanschaft. Koop bewust alleen wat je nodig hebt. Hervulbare verpakkingen zijn een uitkomst, zoals die waar statiegeld op zit. Recyclen kost ook energie, dus is hergebruiken altijd een duurzamere keuze dan recycling. Voor we zover zijn moet er nog veel gebeuren. Vanaf 1 juli 2021 wordt er statiegeld gerekend op plastic flesjes kleiner dan 1 liter. Je betaalt dan € 0,15 per flesje. Dit soort maatregelen maken ons ervan bewust dat er waarde zit in verpakkingen en we eigenlijk helemaal niet zoveel wegwerpflesjes hoeven te kopen.
Wij als consument moeten bewustere keuzes kunnen en durven maken. En aantrekkelijke alternatieven hebben. Onze wegwerpmaatschappij heeft namelijk geen toekomst.
[Fotocredits – Aleksej © Adobe Stock]
Verder lezen over Duurzaam
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Nederland
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024