Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
China wil meer onderzoek doen naar de ruimte en daarbij hoopt het meer te weten te komen over eventueel buitenaards leven. Gisteren is de grootste radiotelescoop ooit in gebruik genomen, genaamd FAST.
FAST
Het staatspersbureau Xinhua schrijft dat het gaat om een ‘schotel’ met een diameter van 500 meter. Je kunt er 35 miljard flessen wijn in leeggieten. FAST is dus echt heel groot en heeft de bijnaam ‘Hemels Oog’ gekregen. In 2016 was de radiotelescoop al klaar, maar er is eerst drie jaar genomen om alles volop te testen. Tot nu dus, want inmiddels is het apparaat op volle capaciteit aan het werk: hij kan als het goed is per seconde 38 GB aan data ontvangen.
Voor FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) kon worden geplaatst, moest er eerst ruimte worden gemaakt in een bergachtig gebied in Guizhou, een provincie in het zuiden waar 34 miljoen mensen wonen. Daarnaast moesten 9.000 inwoners in de regio verhuizen, want elektrische apparaten konden het signaal van de gloednieuwe radiotelescoop verstoren.
Het kostte ruim 150 miljoen euro en als project ongeveer twintig jaar om de enorme telescoop te bouwen, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Het idee is namelijk om te zoeken naar buitenaards leven. De ingenieur, Jiang Peng, denkt dat er binnen drie jaar grote ontdekkingen mee worden gedaan. Hij lijkt het dan niet per se over buitenaards leven te hebben, maar wetenschappelijke ontdekkingen in het algemeen.
Dat moet de radiotelescoop voor elkaar krijgen door zijn werk te doen. Dat betekent dat hij met zijn grote antennes in de ruimte zoekt naar radiosignalen. In eerste instantie wordt er met de telescoop gewerkt door onderzoekers uit China, maar later zijn astronomen uit andere landen welkom om mee te kijken.
We zijn benieuwd naar de bevindingen. Na zijn eerste testjaar waren er naar verluid nog geen aliens gevonden: wel zes pulsars. Dat zijn resten van grote sterren, en wordt als een doorbraak gezien van Chinees ruimteonderzoek. De vraag is natuurlijk wel wat er gebeurt als er straks wel buitenaards leven wordt ‘gehoord’: zouden de onderzoekers het meteen zeggen en wat gaan we dan met die informatie doen?
Het is afwachten of Peng gelijk krijgt en er inderdaad in de komende drie jaar iets groots wordt ontdekt dat hopelijk meer inzicht geeft. NASA heeft hiervoor een iets langer tijdsbestek gekozen, want dat denkt binnen 14 jaar met bewijs te komen dat er meer is in het heelal, dan alleen wij op aarde.
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024