08.01.2021
Nieuws

​Bubbelbaddag: kun je qua verbruik beter badderen of douchen?

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Het is bubbelbaddag. Een beetje een idiote naamgeving, maar het roept wel vragen op die wél heel handig zijn om te weten. Wist je bijvoorbeeld dat je calorieën verbrandt door in bad te liggen? En wat is eigenlijk goedkoper: douchen of een bad nemen?

Badderen versus douchen

Als je een vrij lange doucher bent en je staat 9 minuten onder de straBdan ben je ongeveer 65 liter warm water kwijt. Kijk je naar hoeveel er in een bad gaat, dan is dat een stuk meer: 120 liter warm water. Aan de andere kant zit je waarschijnlijk wel een half uur in bad, dus je hebt langer plezier van al die liters warm water. Een bad kost ook in prijs ongeveer het dubbele van een douche: een douchebeurt is met een gasboiler 32 cent versus een bad van 64 cent.

Aan de andere kant lig je natuurlijk niet elke dag in bad. Badderen wordt nog wel gezien als iets luxe, om jezelf even te verwennen. De Romeinen gingen al naar de thermen in Bath, Cleopatra baadde in melk-en-honing en in de sauna schijnt het heel goed voor je te zijn om even in een koudwaterbad te dompelen en je poriën een flinke optater te geven. Een warm bad daarentegen, dat is weer positief voor je geestelijke gesteldheid.

Calorieën tellen

Bovendien ben je niet zomaar wat aan het liggen, hoewel het soms wel zo voelt: je schijnt er wel degelijk calorieën mee te verbranden. Net zoveel als wanneer je een half uurtje wandelt. Een bad nemen is bovendien goed voor je hart en je bloedsuikergehalte. Let wel op dat je niet te heet baddert. Even je hand erin en het voelt prettig aan, dan is het goed. Je kunt beter iets te koud gaan zitten en dan wat warm water toevoegen. Badder je toch te heet, dan krijg je een droge huid en kun je duizelig worden.

Specifiek een bubbelbad heeft nog andere eigenschappen, want die zorgt dat er door het rondpompen van lucht allemaal belletjes in het bad komen. Een bubbelbad is ook wel bekend als hottub of jacuzzi en vaak is het gemaakt om met meerdere mensen tegelijk in te zitten, al dan niet in badkleding gestoken. Leuk weetje: in het Engels heet het geen bubble bath, want dat is een bad met veel badschuim erin.

Hygiëne en de hottub

Een bubbelbad moet wel op een andere manier worden schoongemaakt. Vaak wordt dit door zand- en actiefkoolfilters, maar ook chloor. Dat laatste kan wel een probleem zijn: voeg je geen chloor toe, dan kan er legionella in een bad komen, iets wat in 1999 tot grote problemen leidde op West-Friese Flora in Bovenkarspel: 32 mensen kwamen hierdoor om het leven. Kortom, een bubbelbad is heel erg fijn en gezond, maar je hebt er wel veel onderhoud aan. Meer dan aan een gewoon bad, al zijn ze door de mogelijkheid om met meerdere mensen plaats te nemen wel een stuk gezelliger.

Fotobron: Victoria_Borodinova

Share this post