Een meerderheid van de Britten stemde donderdag in het Brexit-referendum voor een vertrek uit de Europese Unie. We zijn nu drie dagen verder, wat is er allemaal gebeurd sindsdien? Wij vertellen het in vogelvlucht.
Vrijdag kondigde premier David Cameron zijn aftreden aan. Cameron hoorde bij het Remain-kamp, maar het Britse volk heeft heel duidelijk besloten een andere weg in te slaan. In zijn toespraak zei hij dat hij denkt dat het land een nieuwe leiding nodig heeft om het in die richting te voeren. Er wordt gezegd dat Boris Johnson, oud-burgemeester van Londen en voorstander van een Brexit, staat te trappelen om het stokje van Cameron over te nemen.
Vrijdagochtend beleefde de Britse pond de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis. De pond zakte rond 5.05 uur onder de 1,35 dollar en dat was de laagste waarde sinds 1985, en dat terwijl rond middernacht (kort nadat de stembureaus gesloten waren) de waarde van een pond nog 1,5018 dollar was.
Na de uitslag van het Britse referendum laten verschillende beurzen stevige verliezen zien. De Amsterdamse graadmeter noteerde in het eerste handelsuur een verlies van ruim 8 procent. De beurs in Londen ging 2,4 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 7 procent en Milaan en Madrid daalden tot 10,6 procent.
Ook een heleboel financiële instellingen kregen rake klappen. Zo stond ING op een gegeven moment 13 procent in de min, Air France-KLM 12 procent en Delta Lloyd daalde ook 11 procent.
Al snel werd er gesproken over een Nexit. Is een Nederlands vertrek uit de EU ook mogelijk? Uit opiniepeilingen blijkt dat een Nexit niet is wat de Nederlandse bevolking wil. Wilders ziet een referendum wel zitten, maar D66 wil niet meewerken en de PvdA ook niet. Ook premier Rutte ziet een Nexit of een referendum hierover niet zitten.
Inmiddels hebben drie miljoen mensen de petitie getekend waarin een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk wordt voorgesteld. Afgelopen zondag werd de grens van drie miljoen overschreden. Dit betekent dat het Britse parlement moet overwegen om er een debat over aan te gaan. De initiatiefnemers willen een nieuw referendum.
Het besef van de Brexit lijkt nu te komen. Het Brexit-kamp beseft ineens dat het voor een vrijwel onmogelijke opdracht staat. Er moeten honderden wetten worden geschreven, handelsovereenkomsten worden gesloten en waarschijnlijk zijn er niet genoeg gespecialiseerde juristen hiervoor. De angst is groot voor een verdere daling van het Britse pond en een daling van de beurzen.
Labour-politici dienen in sneltreinvaart hun ontslag aan bij het schaduwkabinet van Jeremy Corbyn. Een schaduwkabinet is een begrip in het Britse parlement en het betekent dat de oppositie een gelijke aanstelt voor iedere minister uit het kabinet. De schaduwminister volgen de ministers en bekritiseren hun beleid.
Fotocredit: Fotolia / John Gomez