Na ruim twee maanden in het Witte Huis doemen uit de mist de eerste contouren op van wat het tweede presidentschap van Trump de Amerikanen lijkt te brengen. En geloof het of niet, er lijkt hierbij sprake te zijn van een buitengewoon consistent beeld. Hetgeen bij menigeen de nodige verbazing zal wekken, omdat Trump in zijn handelen juist bijzonder wispelturig blijkt.
Echter, dit buitengewoon consistente beeld heeft hoofdzakelijk betrekking op de economische vooruitzichten voor Amerikanen…..en geloof mij, die zijn als gevolg hiervan niet best. Het effect van Trump zijn handelen vertaalt zich op diverse gebieden naar een gestaag oplopende binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid. Het gemiddelde prijspeil van producten en/of de werkeloosheid in de Verenigde Staten nemen hierbij dus toe. Slecht nieuws voor de gemiddelde Amerikaanse consument en werknemer.
Inflatie en werkeloosheid fungeren binnen de economie tot op zekere hoogte als communicerende vaten. In die zin dat een oplopende inflatie (kostenstijgingen) tot op zekere hoogte kan worden gedempt door een oplopende werkeloosheid (kostenbesparingen). In het vervolg van dit artikel spreek ik daarom hoofdzakelijk over aanvankelijke kostprijsverhogingen dan wel aanvankelijk hogere kostprijzen, omdat inflatie als gevolg van kostprijsverhogingen ook kan worden gedempt door het implementeren van ontslagrondes.
Zonder verder politiek inhoudelijk in te gaan op Trump’s rechts-conservatieve agenda – Dutchcowboys doet immers niet aan politiek – neem ik de lezer mee in de potentiële economische gevolgen van Trump’s beleid die de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid vrijwel zeker zullen opdrijven de aankomende jaren. De economische gevolgen heb ik zo goed als voorspelbaar is naar inflatie- en/of werkeloosheid-opdrijvend effect gesorteerd.
Sommige opgesomde maatregelen lijken zich over een substantieel langere termijn te manifesteren. Als zodanig weergegeven met in de kop het voorvoegsel: ‘langere termijn’. Importheffingen en tegenmaatregelen als gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld relatief snel weer ongedaan te maken, maar sociaal-maatschappelijke en economische veranderingen als gevolg van bepaalde maatregelen werken een stuk langer door.
Aan de ene kant betekenen importheffingen op buitenlandse producten die de Verenigde Staten binnenkomen dat de desbetreffende importeurs hun aanvankelijke winstverwachtingen naar beneden moeten bijstellen. Importheffingen worden namelijk opgebracht door de importeurs van de desbetreffende producten. Lagere winsten vertalen zich door in aanvankelijke kostprijsverhogingen van de desbetreffende producten. Welke op hun beurt kunnen leiden tot het oplopen van de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid.
Aan de andere kant richten importheffingen zich bij uitstek op het stimuleren van de binnenlandse Amerikaanse productie. Gelijkwaardige binnenlandse producten worden immers qua relatieve kostprijs aantrekkelijker. De reden dat dit alternatief hoofdzakelijk de inflatie aanjaagt, is dat de desbetreffende binnenlandse producten oorspronkelijk al duurder waren dan de desbetreffende buitenlandse producten. Linksom of rechtsom verhogen importheffingen op deze wijze dus de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid.
De importheffingen door Trump worden ongetwijfeld vergolden met een verscheidenheid aan buitenlandse importheffingen op verschillende producten uit de Verenigde Staten. Dit zet de wereldwijde concurrentiepositie en winstgevendheid van verschillende Amerikaanse fabrikanten onder druk en zal zich waarschijnlijk vertalen in aanvankelijke kostprijsverhogingen van verschillende producten. Welke op hun beurt kunnen leiden tot het oplopen van de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid.
De drastische immigratiemaatregelen van de laatste tijd hebben er toe geleid dat ook gewone toeristen onder een vergrootglas zijn komen te liggen. Exemplarisch hiervoor zijn de recente gevallen van o.a. Canadezen en Europeanen die enige tijd onterecht in de cel hebben moeten doorbrengen. Amerikaanse grensbeambten lijken momenteel namelijk onder sterk uitgebreide bevoegdheden te opereren.
Inmiddels lijkt dit al te leiden tot een duidelijke afname van vakantiereizen naar de Verenigde Staten. De reisonzekerheden voor toeristen zijn immers aanzienlijk toegenomen. Maar ook de rechts-conservatieve retoriek van de Trump-regering stoot potentiële reizigers af. Verschillende Europese landen – waaronder Nederland – hebben daarnaast hun reisadviezen voor leden van de lhbtqia+-gemeenschap aangepast vanwege de alsmaar strengere anti-gender-ideologie in de Verenigde Staten. In combinatie met de strengere immigratiemaatregelen nemen de reisonzekerheden voor leden van de lhbtqia+-gemeenschap hiermee aanzienlijk toe.
Het Amerikaanse hotelwezen en de Amerikaanse toeristische branche lijken inmiddels de eerste gevolgen hiervan al te voelen in een merkbare afname van boekingen door buitenlanders. Dit leidt vanzelfsprekend tot een verslechterde concurrentiepositie en een afnemende winstgevendheid van bedrijven binnen deze branches en hierdoor tot aanvankelijke kostprijsverhogingen. O.a. de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid worden hiermee dus opgedreven.
Het grootschalig inzetten op het uitzetten van immigranten kan de Amerikaanse economie nog wel eens duur komen te staan. De meeste immigranten verdienen immers hun eigen kostje bij elkaar met relatief laagbetaald werk. Immigranten zijn daarmee relatief goedkope werknemers voor veel Amerikaanse fabrikanten.
Indien het grootschalig uitzetten van immigranten daadwerkelijk zijn beslag krijgt, zullen de kosten voor sommige fabrikanten daarmee stijgen. Dit vertaalt zich door in aanvankelijke kostprijsverhogingen van producten van de desbetreffende fabrikanten. Einde van het liedje is dat o.a. de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid hiermee worden opgedreven.
Het afbreken van ‘woke’ wetenschappelijk en klimaatonderzoek zal sommige wetenschappers nopen te overwegen om definitief uit de Verenigde Staten te vertrekken. Vroeg of laat kan dit leiden tot een versobering van het algehele innovatieve klimaat in Amerika. Versobering van het innovatieve klimaat kan leiden tot een verslechtering van de concurrentiepositie, lagere winsten en hierdoor aanvankelijk hogere kostprijzen. Ergo: een toename van de binnenlandse Amerikaanse inflatie en/of werkeloosheid.
Het grotendeels afbreken van de internationale hulpprogramma’s verstrekt door USAID zal de goodwill die de Verenigde Staten wereldwijd verzamelden, doen verdampen. Dit kan op termijn leiden tot een verminderde wereldwijde vraag naar Amerikaanse producten. Lagere winsten vertalen zich uiteindelijk in aanvankelijk hogere kostprijzen. Ergo: binnenlandse inflatie en/of oplopende werkeloosheid.
Als gevolg van alle onzekerheid door het drastische beleid van Trump staan de belangrijkste Amerikaanse beurzen inmiddels stevig onder druk. Mocht deze tendens zich voortzetten en leiden tot een neergaande lijn van zowel de Amerikaanse als de wereldwijde beurskoersen dan zullen nieuwe investeringen in de wereldwijde economie grotendeels opdrogen. Dit kan leiden tot verder dalende beurskoersen, een eventuele wereldwijde recessie en hiermee tot aanvankelijk hogere kostprijzen wereldwijd. Ergo: wereldwijde inflatie en/of oplopende werkeloosheid.
Vanzelfsprekend beperken de oplopende kostprijzen als gevolg van Trump’s beleid zich niet exclusief tot de Verenigde Staten. Wel zullen de hogere kostprijzen zich naar verwachting sterker concentreren binnen het land waaraan ze ontspringen. De Amerikaanse economie zal daarom als ultieme verbindende schakel in relatie tot de opgesomde (tegen)maatregelen wereldwijd de grootste klappen te verduren krijgen. Trump en consorten en hun rechts-conservatieve agenda zullen – behalve wereldwijd – hierdoor uiteindelijk ook binnen Amerika enorm impopulair worden.
[Fotocredits – © Rokas & Danny- Adobe Stock]