Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Als het aan gemeenten ligt dan komen de stemcomputers zo snel mogelijk weer terug. Dat blijkt uit een enquête die NOS heeft gehouden onder 235 gemeenten. Ruim 90 procent daarvan geeft aan dat zij veel liever werken met digitaal stemmen dan de handmatige variant zoals bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Er is natuurlijk wel een voorwaarde: het moet veilig zijn.
Alternatieven
Er zijn veel mogelijkheden om het stemmen te digitaliseren, zoals bijvoorbeeld aan de hand van een stemprinter. Als kiezer breng je je stem uit via een apparaat dat een papieren stem produceert die in een stembus wordt gedeponeerd. Alle stemmen kunnen daarna elektronisch geteld worden. Maar er zijn ook gemeenten die in de enquête aangeven dat zij de voorkeur geven aan elektronisch stemmen. Het risico daarvan is echter hoog: alles wat online gebeurt kan natuurlijk gehackt worden.
Wie 15 maart gestemd heeft weet dat dat moest gebeuren via een gigantisch groot stembiljet en een rood potlood. Het formaat van ons stembiljet was nieuws over de hele wereld en ook op klaagmedium Twitter lieten stemmers zich uit over dat ’tafelkleed’. En hoewel het lang duurde voordat we een echte betrouwbare prognose hadden van de einduitslag, was dit wel een hele veilige methode. In 2007 werd er voor het laatste met computers gewerkt maar hoewel gemeenten trots zijn op de mensen die in 2017 handmatig hebben geteld, vinden ze dat niet meer van deze tijd en moet de boel gedigitaliseerd worden.
Volgend jaar mogen we naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen. Eindhoven heeft zich ‘opgeworpen’ om als proeftuin voor elektronisch stemmen te fungeren, een ‘living lab’, zo zegt hun burgemeester.
Foto header: andriano_cz – Fotolia.