Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Uit cijfers van Nederlandse Brouwers blijkt dat er in ons land in 2018 flink meer bier is gedronken. Vooral de verkoop van alcoholvrij bier zit in de lift, dit steeg met meer dan 30 procent. Ook speciaalbier drinken we nog steeds graag, hiervan werd ruim 10 procent meer verkocht. Het onderzoek laat zien dat het assortiment aan laag-alcoholische speciaalbieren groter wordt.
Populariteit alcoholvrij bier blijft toenemen
De consumptie van alcoholvrij bier neemt al jaren flink toe. Sinds 2010 is dit zelfs vervijfvoudigd. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, vertelt hierover: “Na al een aantal jaren dubbele cijfers in de plus zou je misschien denken dat de groei wel een keer wat stabiliseert, maar we zien juist een ongekende versnelling met deze stijging van 32,4 procent.” Als je kiest voor een 0.0 biertje is je keuze ook groter, want het aanbod is steeds ruimer. Zelfs in de supermarkt kun je al kiezen uit verschillende soorten van diverse merken. Inmiddels is 1 op de 20 biertjes die gedronken worden alcoholvrij.
Steeds meer speciaalbieren, ook laag-alcoholische zijn in trek
Speciaalbieren worden al jaren meer gedronken en ook in 2018 nam de consumptie ervan toe met dik 10 procent. De keuze is enorm en daarom vinden de meeste consumenten wel een speciaalbiertje dat in de smaak valt. Door de opkomst van lokale brouwerijen stijgt de verkoop van streekbieren. Nog een voordeel van het grote aanbod aan speciaalbieren, is de mogelijkheid om deze te combineren met eten. Naast wijn-spijs combinaties, zijn nu ook bier-spijs combinaties in opkomst.
Nederlandse Brouwers voorspelt dat de trend van bewust genieten hard gaat doorzetten en er meer 0.0 verkocht wordt, maar ook speciaalbieren met weinig alcohol. Adema: “We zien ook steeds meer aanbod van alcoholvrije en laag-alcoholische speciaalbieren. Van 0.0 bockbier en IPA, tot weizeners en session IPA rond de 3%. Het wordt voor de consument steeds leuker en gemakkelijker om in die categorie lekkere bieren te proeven. Dit sluit aan bij zowel de trend van het steeds verantwoorder omgaan met alcohol en de dalende alcoholconsumptie, als de populariteit van speciaalbier.”
Grootste bierdrinkers ter wereld
Ondanks dat de consumptie van bier in Nederland stijgt, zijn we niet de grootste bierdrinkers ter wereld. In Tsjechië wordt per hoofd van de bevolking het meeste bier gedronken, gemiddeld 143,3 liter per jaar (in 2017). De Tsjechen voeren deze lijst al meer dan 25 jaar aan. Nederland komt niet in de top 10 voor, je vindt ons land pas op plek 24, met gemiddeld 69,8 liter per hoofd van de bevolking. Onze zuiderburen staan zelfs nog iets lager, België eindigde op plek 27. De top 5 van grootste bierdrinkende landen zag er in 2017 als volgt uit:
1. Tsjechië
2. Namibië
3. Oostenrijk
4. Duitsland
5. Polen
Biermarkt in Nederland steeds groter
In totaal steeg de biermarkt in Nederland met 2,8 procent. Die stijging is vooral te danken aan de eerder genoemde populariteit van 0.0 bier en (laag-alcoholische) speciaalbieren. De export van ons eigen bier nam ook toe. Cees-Jan Adema licht toe: “Ons bier wordt ook in het buitenland gewaardeerd. Van oudsher, als typisch Nederlands, hoogwaardig product. Maar ook als toonbeeld van innovatie en nieuwe smaken. Een combinatie die past bij mondiaal toenemende belangstelling voor speciaalbier.”
Verder lezen over Food
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle17.06.2024
Zo haal je magnesium uit je voeding
Online14.06.2024
De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!
Nieuws13.05.2024
Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken
Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegenCoffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024