De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
In Nederland moeten we nog wachten tot het jaar 2151 voordat er weer een totale zonsverduistering te zien is. In de Zuidelijke Stille Oceaan, Chili en Argentinië is het vandaag zover, iets na de middag zal het twee minuten lang donker worden.
Een keer in de 360 jaar
De laatste totale zonsverduistering was in de zomer van 2017 in de Verenigde Staten te zien. Tijdens een zonsverduistering plaatst de man zich precies tussen de zon en de aarde. Hoewel de zon vele malen groter is dan de maan, staat de maan veel dichter bij de aarde, waardoor het de hele zon kan bedekken. In totaal duurt het fenomeen zo’n twee uur, maar de totale verduistering is slechts twee minuten te zien. Het is een zeldzame gebeurtenis die op een bepaalde plek gemiddeld slechts een keer in de 360 jaar voorkomt.
Live volgen
Hoewel we in Nederland dus nog 132 jaar moeten wachten op een totale zonsverduistering (ik heb zo’n vermoeden dat niemand die op dit moment leeft hierbij aanwezig zal zijn), zijn er wel mogelijkheden om deze zonsverduistering live te volgen. Via de livestream van de European Southern Observatory bijvoorbeeld. De ESO heeft verschillende telescopen in de Chileense Atacamawoestijn opgesteld. Vanaf 20.15u zal de livestream vanaf het observatorium starten en anderhalf uur later – om 21.45u – wordt het hoogtepunt van de verduistering verwacht.
Daarnaast kun je de gebeurtenis ook live via NASA volgen.
Zelf meemaken
Mocht je de zonsverduistering de volgende keer graag live willen meemaken. Ga dan maar alvast sparen. Op 14 december 2020 is er weer een, wederom in Argentinië en Chili. Een jaar later op 4 december 2021 kun je terecht op Antartica voor een totale zonsverduistering. Liever wat dichter bij huis? Op 12 augustus 2026 wordt de eerstvolgende totale zonsverduistering voorspeld op het Europese vasteland, je moet dan in Noord-Spanje zijn.
Screenshots Livefeed Chili
Onderstaande foto’s zijn screenshots van de livefeed van ESO die gisteren te volgen was via Youtube (Credits ESO)
[Photo Credits: NASA/Aubrey Gemignani + NASA/Joel Kowsky]
Verder lezen over Space
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024