Kevin Systrom en Mike Krieger, oprichters van Instagram, waren sinds ze in 2018 Facebook hebben verlaten letterlijk van de radar. Tenminste tot nu toe want beide heren hebben deze week een website geïntroduceerd die live-updates geeft over de verspreiding van Covid-19 in de Verenigde Staten.
De site RT.live (Rt Covid-19) toont de statistieken van alle afzonderlijke deelstaten in de VS gebaseerd op het reproductiegetal (het R-getal). Dit getal bepaald ook in ons land in hoeverre we een versoepeling kunnen verwachten van de maatregelen rond het coronavirus. Het R-getal staat voor de besmettingsfactor, met andere woorden: hoeveel anderen één besmet persoon gemiddeld infecteert. Essentieel is het dit getal koste wat kost onder de 1 blijft. Voor het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) is dit alles bepalend voor iedere stap die we nemen. Ligt dit getal boven de 1, dan groeit het aantal besmettingen exponentieel. Ligt de ratio van het R-getal echter onder de 1, dan zal het coronavirus uiteindelijk uitsterven. Hoe lang dat duurt is echter moeilijk te bepalen, tenzij je iedereen laat testen.
In de VS is dit allemaal moeilijk in te schatten omdat we voornamelijk video’s te zien krijgen van de Amerikaanse President met voor ons onbegrijpelijke uitspraken die te weinig onderbouwing krijgen van de experts die er ongetwijfeld wel zijn. Kevin Systrom, mede-oprichter en tevens voormalig CEO van Instagram wil het complexe onderwerp van deze alles bepalende R-Factor terugbrengen tot een eenvoudig nummer dat iedereen zelf kan bekijken.
De gegevens die voor updates van het R-getal worden gebruikt, zijn afkomstig van The Covid Tracking Project. Dit is een vrijwilligersorganisatie die helpt bij het verzamelen en visualiseren van test- en infectiepercentages voor Covid-19, volgens de RT.live-site.
De grootste uitdaging voor de beide ex-Instagrammers is om in iedere staat bruikbare informatie te verzamelen. De verschillen van bestuur, de uitgestrektheid van het land en beschikbare vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol. Ook geven zij nadrukkelijk aan dat zelfs wanneer het virus in een eerste tijd overwonnen wordt, de kans groot is dat het daarna een comeback maakt. Een geluid waar ieder land ook het meest bang voor is.
Naast Kevin Systrom en Mike Krieger werken ook Apple en Google mee aan de zoektocht voor (tijdelijke) oplossingen rond Covid-19 in de vorm van een corona-app. Die moet toelaten snel te kunnen identificeren met wie iemand die besmet is geraakt de voorbije 48 uur fysiek in contact is geweest. Facebook heeft deze week regionale mappen gepubliceerd, die de gegevens over mensen in kaart brengt, die vrijwillig hun covid-19-symptomen rapporteren.