Nieuws29.07.2022

Apple: meer omzet uit iPhones, verkoop Mac’s onder druk


Apple heeft gisteren haar meest recente kwartaalcijfers gepubliceerd. Wat op de kalender het tweede kwartaal is, is fiscaal in de VS Q3. De tech-gigant deed het redelijk goed, maar heeft ook problemen. Redelijk verrassend voor Apple, aangezien de fabrikant eigenlijk vrijwel elk jaar weer meer omzet en winst weet te boeken. De iPhone gaat nog steeds als een tierelier, maar de verkoop van Mac’s staat behoorlijk onder druk. Ook de iPads en Wearables (Apple Watch) moesten, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, omzet inleveren. De omzet kwam wel weer uit op recordhoogte, maar de winst liep terug.

Niet de prijskaartjes, maar de supply chain

Nu zou je misschien denken, net als ik, dat het ook wel een keer afgelopen moet zijn met die almaar stijgende verkoopcijfers van Mac computers en laptops. De prijskaartjes van die apparaten rijzen immers met name de afgelopen twee jaar behoorlijk de pan uit. Dat is echter niet de voornaamste reden waarom Apple het afgelopen kwartaal de omzet uit Macs met dubbele cijfers (10%) zag dalen.

Volgens CEO Tim Cook heeft dat alles te maken met het feit dat onderdelen voor deze producten steeds moeilijker te krijgen zijn. De almaar voortdurende chip-tekorten en andere uitdagingen in de supply chain.

Ook minder omzet uit iPads en Wearables

Apple behaalde het afgelopen kwartaal ook minder omzet uit zowel de verkoop van iPads (-/- 2%) als Wearables (-/- 8%). Dat de omzet toch nog redelijk op peil bleef was dan dus ook vooral te danken aan 12 procent meer inkomsten uit de verkoop van diensten en een hele kleine plus bij de iPhone verkopen.

Ondanks deze tegenslagen wist Apple nog wel een recordomzet te boeken; op een haar na 83 miljard dollar. Ruim anderhalf miljard dollar meer dan in Q3 van 2021. De winst liep wel flink terug, van 21,7 miljard dollar in 2021 naar 19,4 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar. Nog altijd bedragen waar de meeste concurrenten duizelig van worden.

Wil je de cijfers zelf zien? Die staan in deze pdf.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

Apple Kaarten kun je nu in de browser gebruiken

Het is in ieder geval voor mensen met een Android-telefoon interessant om zo eens aan Apple Kaarten te kunnen snuffelen.

Mobile25.07.2024

Apple Kaarten kun je nu in de browser gebruiken

De opvouwbare iPhone komt sneller dan je denkt

De vouwbare iPhone die Apple in de maak heeft en dus een heel andere vormfactor heeft dan we gewend zijn, die verwachten we binnen nu en twee jaar.

Mobile24.07.2024

De opvouwbare iPhone komt sneller dan je denkt

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet